Great_Gatsby_6

Oriģinālnosaukums: The Great Getsby
Valsts: Austrālija/ASV
Žanrs: Drāma
Režisors: Baz Luhrmann
Lomās: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Jason Clarke
Gads: 2013

Par filmu-
1922.gadā Niks ierodas Ņujorkā, lai piepildītu savu amerikāņu sapni. Viņš apmetas it kā nomaļā mājā līča malā. Bet Niks vēl nezina, ka viņam blakus dzīvo Getsbijs- noslēpumains miljonārs, kurš katru nedēļas nogali rīko viesības un kuru neviens nepazīst, un īsti nav pat redzējis.

Great Gatsby

Šī tuvu nav pirmā Ficdžeralda romāna ekranizācija par Getsbiju, bet tā nu ir sanācis, ka man tā ir pirmā redzētā. Biju nospriedis, ka pirms grāmatas lasīšanas jānoskatās filma, jo parasti sanāk otrādāk- izlasu grāmatu un tad skatoties filmu nākas izjust tās daudzās nepilnības, ko nav iespējams pārlikt no grāmatas uz filmu. Šoreiz būs otrādāk.

Lai gan šoreiz šķiet, ka tās nepilnības būs mazāk- vismaz filma sniedza pamatīgu gandarījumu. Gan tēli, gan vide, gan mūzika, gan… gan viss kopā bija tik krāšņs, tik spilgts, tik acij tīkams, ka gandrīz vai varētu iztikt bez grāmatas lasīšanas.

Great Gatsby

Filma ļoti labi parāda tēlu raksturojumu. To mainību un neziņas pilno neizlēmību tajos brīžos, kad jāizvēlas. Katram tēlam bija savs uzdevums- kurš mēģināja realizēt savus sapņus, kurš savtīgi izmantoja savu speķu, kurš vienkārši visu vēroja. Un varbūt kāds to darīja visu kopā. Dažreiz, vai pat nepārtraukti, liekot skatītājam mainīt savu attieksmi pret vienu vai otru varoni- no nicinājuma līdz žēlumam. Un otrādi.

Great Gatsby

Bazs Lurmens ne reizi vien ir pierādījis, ka viņš labu stāstu prot arī labi pasniegt. Un pēc ilgākas gaidīšanas, kuru viņš aizpildīja ar vairākām īsfilmām, viņš ir atgriezies ar ļoti labu filmu, kuru novērtējuši arī Oskaru sniedzēji. Tiesa gan- ne tajās svarīgākajās kategorijās, bet tomēr.

Great Gatsby

It kā pieklājība prasītu bilst arī kādu vārdu par aktieriem, tāpēc īsi un pieklājīgi- šeit viss bija uz desmitnieku! Aktieri piemeklēti savām lomām tik precīzi, ka ne mirkli nepiezogas sajūta, ka viņi tikai tēlo. Protams, pats Getsbijs (lasi, pats DiKaprio) kārtējo reizi parāda, ka viņš spēlē augstākajā līgā. Un spēlē tur ļoti labi.

Joprojām nespēju atrauties no domas- un kā būs salīdzinot ar grāmatu? Bet viens ir droši- filma neliek vilkties. Pat pieļauju domu, ja es būtu lasījis grāmatu pirms filmas, tad teiktu visu gluži tāpat.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.