05.JPG

Oriģinālnosaukums: Krzyzacy
Valsts: Polija
Žanrs: Vēsturiska/Drāma
Lomās: Urszula Modrzynska, Grazyna Staniszewska, Andrzej Szalawski
Režisors: Aleksander Ford
Gads: 1960

Par filmu-

Viduslaiku Polijas iedzīvotāju cīņa par savu brīvību un savām tiesībām pret vācu krustnešiem. No sākuma mierīga līdzāspastāvēšana kļūst neiespējama un poļu kņazs ved savu tautu pret vācu ordeni.

Tā kā ik pa laikam, lai novērtētu mūsdienu kino veikumu, ir jāatskatās arī pagātnes veikumā- kādi tad bija aktieri, kādi specefekti un kādas filmas senākā un ne tik senākā laikā tika uzņemtas.

Poļu slavenais kinodarbs ‘’Krustneši’’ parāda poļu tautas varonību cīņā pret vācu krustnešiem, kuru negodīgā rīcība, aplaupot un nogalinot Polijas tirgotājus, noved abas tautas pie kara. Arī jauna bruņinieka un vietējā varoņa Jurana meitas mīlestība caurvij filmu pievienojot tai lielu devu dramatisma, kas dažbrīd likās esam pat pārāk daudz.

Lai arī filma ir gandrīz pusgadsimtu veca, viens gan ir jāatzīst- tā brīnišķīgi parāda, ka labus kaujas skatus var mierīgi  uzņemt arī bez lielas asins koncentrācijas. Ja nu vienīgi tikai kāda mazasiņojoša brūcīte kādam no galvenajiem cīnītājiem. Viss kaujas diženums pārsvarā koncentrējas operatora darbā un mūzikā.

Tā kā acis ir pieradušas pie mūsdienīgāka kino stila, tad dažreiz smīns parādās paskatoties uz pārlieko dramatismu aktieru sejās, arī bruņinieciskās mīlestības skati un vārdi mūsdienās izklausās naivi. Bet nu- mainās laiki, mainās kino.

Lai vai kā klasiskie gabali ik pa laikam ir jāapskata, lai varētu novērtēt kas un kā mainās. Šo filmu varētu ieteikt vēsturisku kostīmfilmu žanra cienītājiem, kā labu paraugu un ieskatu šā žanra vēsturē.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

16.JPG 25.JPG 34.JPG 45.JPG 54.JPG 64.JPG