Oriģinālnosaukums: The Twilight saga: Eclipse
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Romantika/Pasaka
Lomās: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Bryce Dallas Howard
Režisors: David Slade
Gads: 2010

Par filmu-
Kamēr Sietlā notiek neizskaidrojamas cilvēku pazušanas un slepkavības, un arī Bellai jau atkal uzglūn atriebību alkstošā Viktorija, tikmēr pašai Bellai nākas izdarīt smagu izvēli starp Edvardu, Džeikobu un viņas pašas turpmāko dzīvi.

Katru gadu pa vienai ”Krēsla” filmai un cilvēkiem būs ko skatīties un par ko runāt vēl līdz 2012.gadam. Noskatoties šo Krēsla daļu (pēc skaita jau trešo (otrā ”Krēsla” šeit)) ”Aptumsums”, sāk likties, ka onkuļi un tantes ir mazliet šo stāstu izstiepuši. Bet ko lai dara- pūstošais kapitālisms noteikti zina kā labāk šo preci pārdot skatītājiem.

It kā filma ir divas stundas gara, bet tā īsti piebilst pie augstākminētās anotācijas nav ko. Filmas sākums ir piesātināts ar jūtām un vidusskolnieku romantiku- es mīlu, tu mīli, viņšviņa mīl, jūs ….
Un turpinājums tādā pašā garā- mīlas trijstūris nenobriedušu prātu izpildījumā. Padsmitnieku greizsirdības izpausmes un slikti tēlotu jūtu demonstrēšana (šeit negatīvi pirmā vieta Džeikobam- vienalga kāda saruna un kāds noskaņojums, grimases nemainās). Lai gan šoreiz Roberta Patisona tēlotais Edvards bija daudz labākā izpildījumā. Vai nu pateicoties tam, ka pārējie bija tādi nekādi vai arī kaut kā zemapziņā iesēdies viņa vēl negādīgākais tēlojums iepriekšējās daļās.
Galvenai varonei laikam ir iezadzies kāds apnikuma periods- tā īsti nevar pieslēgties lomai (pasakiet viņai, ka reiz pa reizei mute ir jātaisa ciet. Citādi visu laiku atkāries apakšžoklis vedina domāt, ka viņai vai nu ir garīga atpalicība, vai iekaisis deguns). Fragmentāri redzētajā ”Runaways” (pa vidu Krēslai filmējās trakulīgu meiteņu rokgrupas filmā) Kristena bija daudz dzīvāka. Laikam šoreiz viņai filmējoties Krēslā maisīja parūka (tajā pašā Runaways nācās matus nogriezt).

Nedaudz cerības pavīdēja mirklī, kad sāka briest klope – vampīrģimene ar vilkiem pret jauniņajiem. Likās, ka nu būs arī kāda vieta specefektiem un aci priecējošiem kaujas skatiem. Skaidrs, ”Gladiatora” kaujas skati te nebūs, bet būtu labi arī pieticīgāki cīniņi. Un te atkal jāiepin Godmaņpapa slavenais- Bet!
Bet nekas jau tāds nebija. Tas vilku un vampīru koptreniņš vispār bija neizprotams- sanāk vampīri un visi ātri kustās, kamēr viens stāsta to pašu neko. Vilki skatās. Vampīri pabučojas un vilki aiziet. Izskatījās, ka tika priekš vilkiem tāda kā pakazuha sarīkota.

Arī grandiozais Bellas slēpšanas plāns un lamatas vairāk izskatījās pēc nemākulīgu pionieru spēlētas kazaki-razboiņiki, nevis gadsimtus dzīvojošu smadzeņu izprātota grandioza plāna. Sak’ ko grib, bet tur bija jābūt kam efektīgākam, gudrākam un sakarīgākam.

Var jau būt, ka šo sāgu ”Krēsla” grib vairāk pagriezt romantiskākā gultnē un mazāk likt uzsvaru uz kaušanos, vampīriem, ļaunajiem un tāpēc viņi gandrīz visu filmu spiež uz nenoteikti neizlēmīgo lakstošanos ap vienu meiteni, kura pati nezina ko grib- vēsu (burtiski) vai sildošu čali, kuri tā kā mazi gailēni krūtis izgriež, bet savaldīgi mēģina turēties kopā ik pa laikam pasprēgāt ar kādu humoriņu (nevarētu teikt, ka baigi smieklīgu).

Var jau būt, ka režisoram bija iecerēts kaut kas grandiozāks un safilmēts daudz labu kadru, bet kāds augstākstāvošais lika sakompresēt līdz noteiktam skaitam minūšu. Rezultāts sanācis diezgan saraustīts un visas scēnas vairāk vai mazāk ir sanākušas īsas un maz ko pasakošas. Varbūt arī šoreiz vajadzēja, tāpat kā pēdējo Krēslas filmu filmēt divās daļās? Manuprāt, sliktāk nebūtu.

[xrr rating=4/10 imageset=tiny_star label=”Filmas vērtējums:”]

Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.