Oriģinālnosaukums: Basic
Valsts: ASV/Vācija
Žanrs: Drāma/Krimināla
Režisors: John McTiernan
Lomās: John Travolta, Connie Nielsen, Samuel L. Jackson, Giovanni Ribisi
Gads: 2003

Par filmu-
”Kleitona” bāze ir pēdējā militārā ASV bāze Panamā, kur karavīri ne tikai uzturās, bet arī cītīgi trenējas. Vienā šādā treniņā notiek neizprotamas lietas- no sešiem armijniekiem izdzīvo tikai divi no kuriem viens ir ievainots. Patiesības uzzināšanai bāzes komandieris uzaicina palīgā savu senu draugu. Bet kā lai uzzina patiesību, ja izdzīvojušie katrs melo, bet laika patiesības noskaidrošanai paliek aizvien mazāk…


Laba daudz nevajag. Laikam pie šāda principa pieturās šīs filmas režisors Džons Maktīrnans, kurš stāvējis ne tikai pie šīs filmas stūres rata, bet arī veidojis tādus, nu jau jāsaka, vecus un labus gabalus, kā Cietais rieksts, Cietais rieksts 3, Plēsoņa, Tomasa Krauna afēra (tā, kas jaunāka laidiena). Kāds vēl grib šim sarakstam pievienot Švarca ”Pēdējo kinovaroni” vai Banderasa ”13 kareivi”? Lūdzu!

Kas vēl paliek? Sarkanā oktobra medības un Dziednieks (abās tēlo Šons Konerijs)- pirmo nevaru atcerēties skatījam, bet otrais īpaši neuzrunāja.

Tas laikam arī viss no viņa daiļrades (Rollerball neesmu redzējis un nez vai skatīšos). It kā daudz nav, bet kvalitāte ir laba.

Un pie šīs kvalitātes droši varam pieskaitīt arī filmu ”Kleitona bāze”, jo te ir gandrīz viss, ko sevis cienošs filmskatītājs var vēlēties- labi aktieri visnotaļ pieklājīgās lomās, ieintriģējošs sižets, kurš vairākkārtīgi atrisinoties parāda, ka līdz atrisinājumam ir vēl tālu. Un pats svarīgākais- laba pēcgarša.

Jau ieminējos, ka filma, lai arī vienkāršas uzbūves (viņš un viņa rok patiesību un katrā racienā uzduras uz jaunu patiesību), tās sižets ļauj skatītājam palikt neziņā, kurš tad ir tas mazais sliktais un lielais sliktais. Un vai vispār tāds ir. Un arī atrisinājums vēl nebūt negarantē, ka tas ir galīgais atrisinājums.

Protams, visā tajā kadru jūklī, kad viens notikums tika pasniegts vairākos variantos, piezagās neliels apjukums, kas tīri nevilšus pārauga jautājumos un neskaidrībās. Bet šoreiz iztiksim bez tām, lai katram pašam, kurš vēl nav redzējis nejauktos tie pa galvu pirms laika.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.