Oriģinālnosaukums: Hacksaw Ridge
Valsts: ASV
Žanrs: Kara/ Vēsturiska
Režisors: Mels Gibsons
Lomās: Andrew Garfield, Hugo Weaving, Teresa Palmer, Vince Vaughn, Sam Worthington
Gads: 2016

Par filmu-
Desmonds Doss devās dienēt, jo juta aicinājumu palīdzēt savai valstij Otrā Pasaules karā. Tā kā viņa ticība un pārliecība neļāva nogalināt un lietot ieroci, viņš armijā tika izsmiets gan no biedru, gan priekšniecības puses.
Attieksme mainījās pēc kaujām, kurās Doss varonīgi izglāba 75 savus biedrus.

Var jau vīpsnāt par amerikāņiem un vīpsnāt par viņu pārspīlēto patriotismu, bet nevar noliegt, ka viņi prot cienīt un godāt savus varoņus. Tajā skaitā arī uzņemt par viņiem filmas. Arī ”Kauja par Heksoridžu” ir balstīta uz patiesiem notikumiem un ir veltīta šādam varonim.

Desmonds Doss ir Septītās dienas Adventistu draudzē un, lai arī viņš ir izteikts pacifists, viņš tomēr nolemj doties karā, jo jūt aicinājumu palīdzēt Amerikai. Diemžēl armijā viņa ticība un principi īsti neiet kopā ar apmācības programmu un pakļaušanos priekšniecības tiešajām pavēlēm. Par to viņam nākas pat stāties kara tribunāla priekšā un tikt izsmietam no biedru puses.
Attieksme mainās Okinavas salas uzbrukuma laikā, kur ierindnieks Doss viens pats izglābj 75 biedrus.

Filma neapšaubāmi ir vērienīga un amerikāņu patriotismu sildoša. Laikam arī tāpēc tikusi pie sešām Oskara nominācijām. Šaubos, ka tiks pie balvām, bet tā kā nominācija mūsdienu mārketingā arī spēlē pietiekami svarīgu lomu, tad filmai sava tiesa no pīrāga jau tikusi.

Lai arī filma uzrunāja un emocijas bija gana spilgtas, es tomēr nevarēju pieņemt dažas epizodes, kuras par kārtu tika pārsālītas. Bet saprotu- māksla prasa upurus un jānospēlē arī uz skatītāju jūtām un nav ko spriest loģiski par to, kas tiek darīts un nedarīts (te galvā visu laiku skan- un kāpēc dzeloņdrātis nevilka, kāpēc nevilka, kāpēc….).

Tā kā Gibsons (tas, kurš režisors (jo viņa dēls filmā bija nelielā lomā)) jau pieradinājis, ka savās filmās mīl tukšināt Holivudas asinskrājumus, tad arī šeit sagaidījām visu to, ko izšautas lodes vai smagāki lādiņi spēj izdarīt ar cilvēka miesu. Līķēdājoši tārpi un žurkas te bija kā bezmaksas pielikums.

Droši vien Oskara balvas fetišistiem šī filma ir obligāti jānoskatās. Par pārējiem- tikai, ja interesē kara šausmas un mazās skrūvītes varonība lielajā kara mašīnā. Filma pati par sevi nav slikta, bet nekādi neizdodas viņu aizķert atmiņā ar ko īpašu- īpašu aktieri, īpašu notikumi, īpašu vēstījumu…. Prātā paliek vien kā ”kārtējā kara filma”.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.