Oriģinālnosaukums: Кандагар
Valsts: Krievija
Žanrs: Drāma
Lomās: Александр Балуев, Владимир Машков, Андрей Панин, Александр Голубев, Богдан Бенюк, Максим Клянов
Režisors: Андрей Кавун
Gads: 2010

Par filmu-
Lidojot pār Afganistānu, Krievijas kravas lidmašīna ar varu tiek nosēdināta Kandahāras lidostā. Visi pieci krievu lidotāji tiek ieslodzīti.
Talibu kaujinieki viņus uzmana, jo lidotāji viņiem ir vajadzīgi- lai apmācītu viņu lidotājus lidot ar šāda tipa lidmašīnām.

Viss filmas stāsts grozās ap pieciem cilvēkiem- krievu lidotājiem, kuriem mazliet nepaveicās un viņi ne tikai nokļuva talibu gūstā, bet viņiem tiek ”piešūta” lieta par ieroču pārvadāšanu, ko visai naski reportieru priekšā arī talibi demonstrē.

Lai gan skaidrs, ka ne jau tās dažas kastes ar patronām viņus interesē, bet gan lidlaukā nosēdinātā kravas lidmašīna un pilotu prasmes šo lidmašīnu vadīt. Tā teikt- līdz 11.septembrim daudz darāmā… Vismaz tas kadrs ar arābu pilota krēslā neapšaubāmi norādīja kāpēc krievu piloti bija jātur gūstā 378 dienas.

Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem un varbūt arī tieši šis fakts tai piešķir tādu kā rozīnīti- ka tas nav scenāristu fantāzijas auglis, bet reālu cilvēku reāls piedzīvojums. Gan aktieri, gan vide filmā bija līmenī. Nezinu cik autentiska filmas veidotājiem sanāca Afganistāna (pati filmēšana notika Marokā), bet mani tā pārliecināja. Gan ēkas, gan cilvēki, gan neuzticīgu sievu spridzināšana futbola laukumā….

Dažbrīd gan likās, ka krievi pārāk mierīgi pieņēmuši faktu par ieslodzījumu, lai gan izskatījās, ka iespēja izmukt bija. Protams, no malas skatoties viss šķiet baltāks un tīrāks. Pieļauju domu, ka uz vietas ir jāsagaida tā vienīgā un 100% iespēja. Citādi tās 378 dienas var turpināties vēl ilgi. Vai arī pāriet citā dimensijā.

Lai arī pāris reizes spiedās cauri pārspīlēts dramatisms un īsti nelīmējās kopā dažas detaļas, tomēr aktieri savu darbu izdarīja godam- katrs bija ar savu raksturu, ar savu dzīves redzējumu. Tēli bija nolasīti pa pirmo. Protams arī krievu dialogi kā parasti bija līmenī-”Русский летчик больше, чем просто лётчик”. Jā, un galvenā musulmaņa teksts arī bija ar pamatīgu domu apakšā. Bija par ko aizdomāties.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.