Oriģinālnosaukums: Moonrise Kingdom
Valsts: ASV
Žanrs: Komēdija/Romantika
Režisors: Wes Anderson
Lomās: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Kara Hayward, Tilda Swinton, Jared Gilman, Harvey Keitel
Gads: 2012

Par filmu-
Divi divpadsmitgadīgi bērni pazūd- Sems no skautu nometnes un Sūzija no savām mājām. Viņu meklēšanā iesaistās gan vietējais šerifs, gan Sūzijas vecāki, gan visa skautu nometne.


Principā, šim ierakstam vajadzētu pietikt ar sacīto, ka jāpaskatās kas ir režisors un kāds ir aktieru ansamblis.

Ja nu ar to ir pa īsu, tad … tad jāskatās pašam. Nazinu, kas varētu kalpot par iemeslu tam, lai kāds teiktu, ka filma nepatīk. Ok, var uzskaitīt (nesatraucās, to jau kāds ir izdarījis) uz abas rokas pirkstiem, kas filmā ir neprecīzs, jo ir taču 1965.gads, bet dažas lietas tur īsti nelīmējas iekšā.
Bet tas ir tikai īpaši pedantiski rūpīgiem kinoblusu ķērājiem. Parastie, normālie skatītāji tam nepievērš uzmanību, jo visa uzmanība tiek koncentrāta režisora smalkajam rokrakstam, kas brīnišķīgi turpina jau piedzīvoto multenē ”Lieliskais Lapsas kungs”. Krāšņi, spilgtām krāsām piesātināti, labu humoru caurstrāvoti un visam pa virsu kā ķirsītis uz trīsstāvīgas kūkas- aktieru veikums.

Pirmkārt jau uzslavas gan mazajam puišelim, gan Lana Del Rey līdzīgajam skuķim. Abi bija ne par gramu sliktāki par saviem daudztitulētajiem kolēģiem.
Un arī prieks par Brūsu Vilisu- viņam, saliņas baltzeķainā policista loma, (manuprāt) bija kā pozitīva atgriešanās pēc briesmīgi neizprotamā Catch.44. Var jau būt, ka visu iepriekšējo norakstīsim uz vecā zēna elpas atvilkšanu- kā nekā viņam augustā uz ekrāniem jāparādās vismaz trīs reizes (Lieciet likmes uz favorītu/ Lay the Favorite; Neiznīcināmie 2/ The Expendables 2 un Laika cilpa/ Looper), kur, izskatās, ka viņš varēs atvēzēties tīri pieklājīgi.

Bet, lai nav tikai par Vilisu. Tur visi lielie smagsvari bija mazās, bet ļoti labi nostrādās lomiņās- nedaudz pajolīgais Nortons, nedaudz koku cērtošais Murejs (viņam ar režisoru jau sestā sadarbība), nedaudz sterviskā Svintone, nedaudz… emm… vienkārši nedaudz Hārvija Keitela.

Man tā īsti neceļas klaviatūra teikt, ka tur būtu melns humors. Laikam esmu pieradis pie tumšākiem jokiem, bet pelēkā tur netrūkst. Tur pat romantika bija tīri pelēcīga, ja atminamies burvīgo auskaru dāvināšanu un pēcāko to likšanu lietā. Mīļi.

Stilīga, septiņdesmito gadu stilā iekrāsota filma, kur skatītājs pilnā laimē var izbaudīt filmas veidotāju rotaļas ar kameru, skatiem, detaļā, niansēm, mūziku (oi, tā nu ir bonbonga)… īsāk sakot- filma ir jānoskatās.

Un vēl- mana deviņgadīgā meitiņa ar šo filmu skatījās. Patika. Tā ka grūti pateikt vai šai filmai ir jāņem vērā vecuma ierobežojums. Viss atkarīgs kā skatās uz filmu.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.