Oriģinālnosaukums: The Fall
Valsts: ASV/Lielbritānija/Indija
Žanrs: Piedzīvojumu/Drāma/Fantāzija
Lomās: Catinca Untaru, Justine Waddell, Lee Pace, Kim Uylenbroek
Režisors: Tarsem Singh
Gads: 2008

Par filmu-

Rojs, pēc kritiena no zirga, ir piesiets slimnīcas gultai- viņš nejūt savas kājas, viņa draudzene viņu pamet. Šajā nomāktajā stāvoklī viņš slimnīcā iepazīstas ar Aleksandru- piecgadīgu meiteni ar lauztu roku. Viņš Aleksandrai sāk stāstīt pasaku, kurā iztēlei ir dota liela vaļa.

Filma glezna! Krāšņa, vizuāli baudāma glezna. Pats stāsts ir vienkāršs, bet izpildījums ir fantastisks- spilgti tērpi, apbrīnojami dabas skati, un Salvadaro Dalī gleznas cienīgi vizuālie noformējumi.

Gandrīz pat varētu teikt, ka filmu varētu pat skatīties bez skaņas- tik vērojot uz ekrāna notiekošo un darbinot katrs savu iztēles valstību. Nezinu kā filmas veidotāji sameklēja šīs vietas uz mūsu planētas, lai tās tik precīzi iesēstos šajā filmā, bet sanācis viņiem tas ir ekselenti. Tāpat nezinu vai un cik liela līdzība ir ar pirms gandrīz trīsdesmit gadiem tapušo bulgāru veidojumu ”Yo ho ho” (imdb), jo šī filma nav redzēta, bet katrā ziņā ”Ilūzijas valstība” savā krāšņumā un vizuālajos pārsteigumos ir oriģināla.

Skatoties filmu nevar saprast vai režisors piemeklēja aktierus un tērpus attiecīgai vietai vai arī vietas piemeklēja pie personāžiem un viņu tērpiem. Vai nu viens vai otrs, bet galarezultāts ir no acīm gāzošs. Bet filmējis viņš ir ļoti daudz vietās- Namībija, Čehija, Francija, Indija, Ķīna, Nepāla….man kopā saskaitot sanāca 19 valstis.

Interesanti bija vērot, ka abi galvenie iztēles valstības veidotāji uz savu fantāziju pārnes tēlus no dzīves- dakterus, mācītāju, ledus krāvēju…no drūmās ikdienas slimnīcā un valstību, kur nav robežu un kur visu var izveidot kā pats vēlies. Var gan skaisti dzīvot, gan skaisti mirt. Glābt citus un upurēt sevi. Un nepadoties reālās dzīves uzspiestajam slogam sabojāt ilūziju valstības finālu.

Labs kolekcijas papildinājums jūsu mājas dvd plauktiņam.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.