Oriģinālnosaukums: Illusionist
Valsts: ASV/ Čehija
Žanrs: Drāma/ Romantika
Režisors: Neil Burger
Lomās: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan
Gads: 2006

Par filmu-
Vīnē ieradies kāds burvju mākslinieks Eizenheims, kurš jau pirmajā izrādē pārsteidzis publiku ar saviem trikiem tā, ka jau nākamajā izrādē ierodas pats kroņprincis ar savu līgavu.
Satiekoties no jauna, uzliesmo sen gruzdoša mīlestība starp iluzionistu un kroņprinča līgavu, bet viņi abi saprot, ka ne tikai sociālais stāvoklis būs šķērslis. Lielāks un bīstamāks šķērslis ir kroņprincis, kurš necietīs līgavas nodevību. Bet mīlestībai nepavēlēsi.

Filma jau ir ar stāžu, bet kaut kā biju palaidis garām šo kinolenti ar visnotaļ solīdu aktieru sastāvu. Un vienu Oskara nomināciju.

Deviņpadsmitā un divdesmitā gadsimtu mijā Vīnē ierodas kāds iluzionists Eizenheims, kurš publikai demonstrē elpu aizraujošus trikus. Pēc pirmās izrādes atsauksmes un ovācijas ir tik lielas, ka iluzionista uzstāšanos nolemj apmeklēt kroņprincis ar savu līgavu.
Satiekoties izrādē Eizenheims un kroņprinča līgava atpazīst viens otrā jaunības dienu mīlestību, kura tika šķirta dēļ viņu atšķirīgā sociālā stāvokļa.
Uzliesmojot mīlestībai no jauna, abi mīlnieki saprot, ka var izsaukt ne tikai prinča dusmas, bet, zinot viņa nesavaldīgo raksturu, arī nāves draudus. Pavisam drīz princim rodas iemesls savu straujo dabu likt lietā un nu Eizenheima prātā dzimst atriebes plāns.

Lai arī sižeta aptuveno virzību un galarezultātu varēja nojaust tuvu pie filmas sākuma, skatīšanās nebija garlaicīga- aktieri darīja ko varēja un arī filmas atmosfēra bija ļoti pārliecinoša. Tā teikt- vairāk baudīja acis, nekā prāts mēģināja piekasīties. Līdz ar to filma kā izklaide bija ļoti laba. Mazliet gan sižetā piekliboja dažas lietas, bet kā jau teicu- bija, kas to visu kompensē.
Kopumā filma ir ļoti baudāma un iesakāma. Tagad jānoskaņojas uz vēl kādu līdzīgu filmu, piemēram, Kristofera Nolana režisēto ”Prestižs”.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.