Oriģinālnosaukums: Mayhem.
Valsts: ASV
Žanrs: Grāvējs
Režisors: Joe Lynch
Lomās: Steven Yeun, Samara Weaving, Steven Brand, Caroline Chikezie, Dallas Roberts
Gads: 2017

Par filmu-
Dereks lēni un neatlaidīgi kāpis pa karjeras kāpnēm lielā uzņēmumā, līdz vienu dienu viņu iegāž augstākstāvoša kolēģe. Viņam nekas neatliek kā kravāt mantiņas un pamest ēku. Bet ārā viņš netiek- ēka ir nobloķēta, jo tās ventilācijas sistēmā ir nonācis vīruss, kas inficētajiem cilvēkiem noņem visas morāles un ētikas barjeras- viņš var kļūt agresīvs, neķītrs, bezkaunīgs un pat nogalināt. Uz kolēģu sarīkoto masu kautiņu fona Dereks nolemj, ka šī ir izdevība, lai atriebtos priekšniecībai.

Es saprotu- ne visiem tas liksies pieņemami, bet šādās atslodzes filmās ir sava burvība. Detaļās neieslīgšu, ka man piespiedu kārtā vēl neaizsūta pie galvas daktera, tik pateikšu, ka dažas filmas ir izdevušās. Piemēram, šī.

Dereks ir darbinieks lielā uzņēmumā. Pamazām kāpis pa karjeras kāpnēm un ticis kaut kur līdz ēkas vidusstāviem- tur viņam ir atsevišķs kabinets, normāla alga un ļoti maz brīva laika.
Kādu rītu viņš saņem ziņu, ka viņš ir salaidis grīstē daudzmiljonu lietu. Tā kā Dereks ir pārliecināts, ka tā nav ne viņa lieta, ne viņa vaina, viņš dodas uz augšējo stāvu pie bosa. Boss ir kretīns kādu reti izdodas sastapt un Derekam ir jāvāc kopā mantas.
Bet ārā no ēkas viņš netiek- izrādās ēkā iekļuvis vīruss, kas nojauc cilvēkos jebkādas morāles un ētikas normas- viņi kļūst agresīvi un nevaldāmi. Nešķiro ne priekšniekus, ne padotos- viens otru izvaro, piekauj vai nogalina.
Dereks nolemj, ka vīruss ir laba iespēja, lai atmaksātu visiem, kuri viņu iegāza un neuzklausīja.

Uzreiz jāsaka, ka šāda žanra filmas iesakāmas ir tikai žanra piekritējiem- pārējiem var šķist, maigi izsakoties- dīvaini, ka flekša ietriekšana ribās vai naglu pistoles šaudīšanās ir labs gājiens. Par āmuru un kastetes cilāšanu i nerunāšu. Un ugunsdzēsēju balona un golfa nūjas. Un… īsāk sakot- tika lietots viss, kas kantorī bija pieejams. Skaidrs, ka arī sarkanā krāsa bija uz izķeršanu. Un jā- bija jautri.
Vismaz sākumā, jo tad bija gan joki, gan brutālisms. Tādās labi pasniegtās devās un labos kadros. Diemžēl filmas otrajai pusei tas pietrūka un sāka piezagties sajūta, ka kaut kas tiek vilkts un stiepts.
Sižetu un oskarotu spēli te nevajadzētu gaidīt- brutāla kāpšana pa kantora stāviem, lai nonāktu pie bosa. Gluži kā datorspēlē.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.