Oriģinālnosaukums: Gran Torino
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma
Lomās: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Brian Haley
Režisors: Clint Eastwood
Gads: 2008

Par filmu-

Korejas kara veterāns Volts ir vecs īgņa. Vismaz par tādu viņu tur paša radi un apkārtējo māju iemītnieki. Viņam svarīgākais ir būt amerikānim- nopļaut savu mauriņu, braukt ar vietējā ražojuma automašīnu un riebumā savilkt seju, ja kas ir neamerikānisks.

Viņa dzīve izmainās, kad pieķer savu jauno kaimiņu mēģinot aizdzīt viņa 72.gada Ford Gran Torino automašīnu.

Sākšu uzreiz ar to, ka Klints Īstvuds man kā režisors un kā aktieris simpatizē. Tāds kārtīga un rūpīga kino darba darītājs. Pēdējā laikā viņam tās filmas sanāk diezgan nopietnas un aizdomāties liekošas. Nepamet sajūta, ka viņam ir dots kāds uzdevums sacept labu kaudzi ar filmām, kurā ir amerikāņu labās domas un labās gribas izpausme. Arī šī filma nav izņēmums- Korejas kara veterāns, kurš savā laikā karoja pret aziātiem, tagad ar saviem mongoloīdās rases kaimiņiem pamazām kļūst par labiem draugiem- runājas, apmeklē viesības un cep gaļu uz grila. Pie reizes jaunāko kaimiņmājas migrantu pamazām pārtaisa par kārtīgu amerikāni. Nedaudz jau velk uz tādu kā politisku piegaršu- mēs savā laikā tur, pie jums, sataisījām šmuci, tad nu nāciet vien pie mums, mēs jūs izmitināsim, aizsargāsim un ierādīsim vietējās dzīves gudrības.

Nav jau tā, ka no filmas spiežas laukā tikai morāle un drāmai piederošs grūtums. Filma, lai arī nav komēdija, ir jautra. Ik pa brīdim sanāk vairāk vai mazāk skaļi iesmieties. Vai sanāks arī sirsniņai aiz bēdām sažņaugties (drāma, kā nekā), to grūti teikt. Vairāk jau sažņaudzas aiz bēdām, ka Īstvudam filmā nav neviena cienīga partnera. Izņēmums vienīgi bija frizieris- puišeļa mācīšana bija sanākusi gan jautra, gan pārliecinoša. Pārējās frontēs dominēja viduvējības- aktieri, sižeta pavērsieni, ļaunie tipāži….

Pats K.Īstvuds ir kā labais amerikānis- karojis par Ameriku, strādājis amerikāņu rūpnīcā 50 gadus, brauc ar amerikāņu mašīnām un rūpīgi kopj savu amerikāņu zemes pleķīti. Patriotisks un dzīves smagās nastas nesalauzts. Tā teikt- skarbs vecis, kas nebaidās bandītus apšaut ar pliku pirkstu (burtiski).

Gandrīz vai gribētu dalīt filmu divās daļās- interesantais, daudzsološais sākums un ne pārāk interesantais un neko vairs nesološais nobeigums. Jā, bija neliela intriga par gala klopi- kāda un vai vispār tā būs, bet diezgan ātri tā noplaka. Viss pārējais bija pārāk vienkārši pasniegts- vienkārša un sirsnīga filma par dzīvi un nāvi.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.