Oriģinālnosaukums: Гоголь. Начало
Valsts: Krievija
Žanrs: Detektīvs/ Vēsturisks
Režisors: Егор Баранов
Lomās: Александр Петров, Олег Меньшиков, Евгений Стычкин, Таисия Вилкова, Артем Ткаченко, Юлия Франц, Евгений Сытый
Gads: 2017

Par filmu-
Nikolajs Gogolis kopā ar slavenu izmeklētāju Jakovu Guro dodas uz kādu attālu ciematu, lai izmeklētu jaunu sieviešu noslēpumainas slepkavības.
Gogolim ik pa laikam sanāk iegrimt citā pasaulē, kur viņš no mirušajiem uzzina norādes, kas tuvina viņu izmeklēšanu tuvāk slepkavam, kurš, kā uzskata vietējie iedzīvotāji, ir pats nelabais, kas melna jātnieka veidolā veic rituālas slepkavības.

Man kaut kad būtu jāizlasa krievu klasiķi. Tā vismaz esmu nolēmis. Vismaz dažus. Šo ”dažu” skaitā ir arī Gogolis. Kamēr pie grāmatu lasīšanas netieku, varu aplūkot filmu.
Šoreiz ne gluži Gogoļa kāda darba ekranizācija, bet, kā saka zinātāji- viņa darbu noskaņas kompilējums.

Gogolim ar rakstniecību īsti nevedas- pats uzpērk savas grāmatas, lai tās sadedzinātu. Tāpēc viņš strādā kā izmeklētāja palīgs-rakstvedis.
Kādā nozieguma vietā viņu pamana slavens izmeklētājs Jakovs Guro un piedāvā Gogolim doties kopā ar viņu uz kādu attālu ciemu, lai izmeklētu noslēpumainas slepkavības, kur upuri ir jaunas meitenes.
Gan sapņos, gan ik pa laikam noģībstot, Gogolis it kā paviesojas aizkapa valstībā, kur no aizgājējiem uzzina dažādas norādes slepkavas meklēšanai.

It kā filma nebija uhh un ahh, tomēr tā noskaņa un krievu (ukraiņu) dvēsele te bija ļoti uzrunājoša. Pašam sižetam bija daži neveikli izgājieni, bet tā kā šī ir tikai pirmā filma, tad jāpieņem, ka tas tā bija domāts un viss ”kas un kāpēc” būs redzams nākamajās daļās. Jo filma par Gogoli ir pirmā no trim. Un, kas interesanti- daudzsēriju filma, kuru demonstrēs kinoteātros.

Mazliet tā mistika un pesteļi uz beigām bija par daudz, bet laikam jau finišā kādu lielu un aktīvu gājienu vajadzēja. Jā, un tā šausmošanās te bija pieklājīgās devās. Katrā ziņā bailēs raustīties un acis miegts ciet nevajadzēs.
Nezinu kā uz šo filmu skatās Gogoli lasījušie, bet man tā doma lasīt rakstnieka darbus kļuva vēl uzmācīgāka.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.