Oriģinālnosaukums: Gamer
Valsts: ASV
Žanrs: Grāvējs/Spriedzes/Zinātniskā fantastika
Lomās: Gerard Butler, Amber Valletta, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick, Logan Lerman
Režisors: Mark Neveldine, Brian Taylor
Gads: 2009

Par filmu-

Pateicoties atklājumiem nanotehnoloģijās, uz nāvi notiesātajiem tiek dota iespēja tikt brīvībā, tikai ir viens sīkums- viņiem jāpiedalās televīzijas realitātes šovā, kurā viņi ar ieročiem rokās tiek vadīti kā datorspēlē un jāizdzīvo 30 kaujās.

Labākais un populārākais vadāmais kareivis ir Keibls, kurš jau uzvarējis 28 kaujās un alkst iziet brīvībā, lai atkal satiktu savu sievu un meitu. Bet spēle tik viegli savus spēlētājus neatdod…

Šo filmu es gaidīju ar nelielām cerībām, jo abu režisoru (viņi ir arī scenāristi) iepriekšējais veikums ”Adrenalīns 2: Augstspriegums” (te arī viņi abi bija scenāristi) bija pat ļoti skatāms gabals. Biju pat ielicis filmu ”Geimeris” sava šī mēneša topā, ar domu, ka tā varētu būt laba izklaide un varbūt pat labs kino, bet…. bet diemžēl sanāca vilšanās. Geimeris nav nekas vairāk kā nedaudz ar specefektiem un brutalitāti uzfrišināts Švarcenegera ”Skrienošais cilvēks” un ir pat ļoti līdzīgs Stethema ”Sacīkstes uz dzīvību un nāvi”.

Galu galā cik var atkārtot vienu un to pašu domu- es neesmu vainīgs, bet atrodos cietumā un man te liek rotaļāties ar nāvīti! Vismaz būtu beidzot galveno varoni uztaisījuši par kārtīgu ļauno, reālu pakaļu, kurš mēģina laboties un tikt laukā. Un kuru ārā neviens negaida, kā tikai vien jauna un kārtīga dzīve. Vismaz būtu kas jauns.

Nezinu kāda ir bijusi režisoru iecere- vai radīt domu, ka cilvēki ir vadāmi kā aitu bars, vai arī brutālā veidā pasmieties par datorspēļu apsēstiem tipiem, kuriem galvenais ir nevis sava dzīve, bet gan virtuālā, kur var vadīt un vērot savus reālos iedomu tēlus. No filmas to ir ļoti grūti saprast, jo nemitīgā kustība un piesātinātie kadri ar brutālām ainiņām, nemitīgi dzen skatītāja domas uz priekšu ar jautājumu- kuru nākamu nogalinās? Un cik ”skaisti” tas tiks paveikts.

Jāsaka, ka ”skaistuma” šajā filmā netrūka- pusšķaidītas galvas, norautas ekstremitātes, ķeskas, pļockas, gulašs un maltā gaļa… un, lai pavisam labi būtu, tad arī sprandu šajā filmā griež nevis vienreiz, bet gan divas reizes. Vai varbūt tas bija humānu apsvēru dēļ- tā lai līķim seja būtu pareizā pusē?

Var jau būt, ka filmas ”Geimeris” doma ir parādīt, ka cilvēki kopš Romas impērijas laikiem nav mainījušies un nākotnes gladiatori ar saviem smadzeņu kontrolētājiem, sabiedrībai piedāvā to pašu recepti, ko pirms gandrīz diviem tūkstošiem gadu- maizi un izklaidi.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.