Oriģinālnosaukums: Hodejegerne/Headhunters
Valsts: Norvēģija
Žanrs: Grāvējs/Spriedzes
Režisors: Morten Tyldum
Lomās: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Julie R. Ølgaard, Nils Jørgen Kaalstad
Gads: 2011

Par filmu-
Rodžers ir augstas klases hedhanters un viņa ieteikums ir garants darba līguma parakstīšanai. Tikai ir viena bēda- Rodžeram patīk dzīvot pāri saviem līdzekļiem un lai savilktu galus viņam ir viens niķis- viņš izvilina kur atrodas vērtīgi mākslas priekšmeti un tos nolaupa samainot ar parastām reprodukcijām. Pārdodot oriģinālus viņš var segt savus nesamērojamos rēķinus un palīdzēt sievai atvērt mākslas galeriju.
Līdz šim viss gāja gludi, līdz viņš iepazinās ar Klāsu, kuram mājās ir atradies kāds ļoti vērtīgs māksas darbs. Tagad Rodžers saprot, ka no mednieka viņš kļuvis par medījumu.


Ar norvēģu daiļradi man sanācis iepazīties vismaz trīskārt- pirmais mēģinājums bija šaušalīgs (nogalināt Buljo), otrais mazliet labāks (Trakais bataljons 2), bet toties trešais lika pirmā šaušalīgumu aizmirst- Troļļu mednieks.
Pēdējais redzētais norvēģu kinodarbs ir ”Galvu mednieki”, jebšu arī latviešu valodā piekoptais profesiju adaptētais nosaukums- hedhanteri.

Flmas sākums nepavisam neliecina, ka tur varētu slēpties kāda azarta dzirksts, kas sagriezīs visu ar kājām gaisā un vēl mazliet. Proti, it kā izmanīgs tips, kuram nav spēka atteikt ne saviem, ne sievas tēriņiem, saprot, ka vienīgā iespēja sabalansēt ģimenes budžetu ir nelegālā veidā- zogot un zagto pārdodot. Ļauns un riebīgs gājiens, bet tajā pat laikā skatītājam nav nemaz iemesla viņam ko pārmest. Drīzāk otrādi- filmas vidū ir taisni vai žēl nabadziņu, kad šim jānirst sūdos pāri galvai. Bet tā atejas bedre vēl ir mazākais- viņam ir jādemonstrē visa sava dzīvotgriba, lai rotaļā kaķis-pele viņam būt iespēja izdzīvot.

Jo kaķis ir labi trenēts.
Šo filmu varētu ielikt kategorijā ”viena cilvēka šovs”. Ir tādas filmas, kur visu smagumu uz saviem pleciem iznes viens aktieris. Šoreiz tas ir Rodžera lomas atveidotājs Aksel Hennie, kurš, jāatzīst, diezgan prasmīgi pārslēdzās no sākotnējā nekauņas un pašpārliecinātā tipa uz vēlāku nobaidīto un izmisušo bēgli. Turpretī pārējie viņam bija mazi palīgi. Pat slepkavnieciskajam galvas medniekam, kuram bija, manuprāt, diezgan labas iespējas paspīdēt, tā īsti nespēja pārliecināt. Ok, bija viņš viltīgs, bet… bet pārāk sauss un statisks.

Filma patīkami pārsteidz arī ar negaidītajiem pagriezieniem- kad jau skatītājam kļūst skaidrāka nākamā bilde, tad pārslēdzas pārmijas un vilciens tālāk ripo pa citām sliedēm. Un filmas beigas arī vēl nebija beigas. Tā feini noturēja interesi līdz pat finišam.

Manuprāt, šī filma ļoti labi iederētos arī uz mūsu lielajiem kinoekrāniem. Vismaz nelielam līdzsvaram kāda Eiropas kino daļiņa.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.