01.JPG

Oriģinālnosaukums: In the Valley of Elah
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Spriedzes

Lomās: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon
Režisors: Paul Haggis
Gads: 2007

Par filmu-

Vjetnamas kara veterāna abi dēli arī ir izvēlējušies militāro karjeru. Vecākais dēls gāja bojā aviokatastrofā un tagad arī jaunākais, atgriezies no Irākas, pēkšņi pazūd. Tēvs dodas uz kazarmām, lai noskaidrotu patiesību. Patiesības noskaidrošanā viņam palīdz vietējās nodaļas policiste.

Filma balstīta uz patiesiem notikumiem.

Karavīrs karadarbības zonā var nebūt tik apdraudēts, cik viņam nokļūstot mājās, kur valda miers. It kā miers, jo karavīram ir jāturpina cīnīties, lai atkal kļūtu par tādu pašu normālu cilvēku, kāds viņš bija pirms nosūtīšanas uz karadarbības zonu.

Tēvs nesaņemdams no dēla nekādas ziņas, mēģina noskaidrot, kas ar viņu ir noticis. Diemžēl visas viņa telefona sarunas beidzas bez rezultātiem un viņam nekas cits neatliek, kā pašam doties turp un noskaidrot, kas noticis ar viņa dēlu.

Diemžēl neilgi pēc viņa ierašanās, tiek atrasts sadalīts un apdedzis līķis, un visas pazīmes norāda to, ka tas ir viņa dēls. Tagad tēvam vienīgais uzdevums ir noskaidrot atbildi uz jautājumu ‘’kāpēc?’’. Pamazām liekot dažādus faktus un militārās policijas skopo informāciju kareivja tēvam, ar policistes palīdzību, izdodas tikt līdz šokējošai informācijai.

Skarba un emocijām bagāta filma, kur Tomijs Lī Džons perfekti iejuties izmeklētāja un mirušā kareivja tēva lomā. Arī pārējiem aktieriem nez vai būtu iemesls ko pārmest. Viņi visi kopā ir izveidojuši skaudru amerikāņu stāstu, kad taisni vai prasās karogu mastā uzvilkt otrādāk un, lai tas tur šādi paliek mūžīgi. Laikam jau amerikāņi paši ir sapratuši, ka viņu amerikāņu sapnis ir izsapņots un būtu pēdējais laiks pārvērtēt vērtības.

Ieteiktu pievērst uzmanību dialogiem, lai filmai beidzoties nav jākasa pakausis un jāmurmina, ka neko no tās filmas nevar saprast. Šī ir filma, kuru ir vērts skatīties un klausīties, blakusnodarbes atstājot vēlākam laikam. Tad būs skaidrs stāsts par Dāvidu un Goliātu, par karogu ar kājām gaisā, par dzīvi, ko karš sabojā…

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

11.JPG 21.JPG 31.JPG 41.JPG 51.JPG 61.JPG