Oriģinālnosaukums: Four lions
Valsts: Lielbritānija
Žanrs: Komēdija/Drāma
Lomās: Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Riz Ahmed, Preeya Kalidas, Arsher Ali
Režisors: Christopher Morris
Gads: 2010

Par filmu-
Lielbritānijā dzīvojoša grupa pakistāniešu nolemj kļūt par diženiem karotājiem. Šo mērķu sasniegšanai viņi mēģina gan filmēt džihāda video, vākt materiālus sprāgstvielām, mācīties nometnē Pakistānā, un meklēt spridzināšanas mērķi. Tikai viņiem tā īsti pareizi nesanāk…


Vai terorisms var būt arī smieklīgs? Var, ja Lielbritānijā satiekas pieci musulmaņi, no kuriem tā īsti prātīgs nav neviens, bet viņi visi vēlas parādīt, ka viņi var būt ļoti svarīgs un noderīgs posms cīņā pret neticīgajiem, tad sanāk jautrība 97 minūšu garumā.

Jocīgi jau ir- terorisms ir slidena lieta jau vienkāršā sarunā, bet ja vēl kāds izlemj uzņemt filmu… Pie tam, tur, kur cilvēki cieta no terorista pašnāvnieka (pāris gadus atpakaļ Londonu satricināja sprādzieni), tad var sanākt ne pārāk viennozīmīga attieksme.

Ja atliekam morāli citai sarunai, tad galarezultātā saņem kārtīgu devu ar C vitamīnu- nosmiešanās filmā ir pietiekami biezā slānī. Jā, dažbrīd joki ir diezgan melni, bet kāpēc gan ne?!

Patiess prieks par visiem pieciem lauvām (no kuriem ātri vien paliek četras)- perfekta kompānija ar tik nesamākslotu tēlojumu, ka taisni vai gribas aplaudēt ikvienam no viņiem.
Tāds pat prieks ir par to jautro notikumu un frāžu bagātību filmā, kas ne mirkli neliek skatītājam atslēgties no filmas (interneta spridzināšana, snaiperu mērķu noskaidrošana, AK-47 kopija, apjukusī seja, utt.).

Filmai piemita viens ļoti savdabīgs knifs, vai pat varētu teikt- savs šarms. Tā bija kā dokumentāla mākslas filma- ik pa laikam pieķēru sevi pie domas, ka skatos gandrīz vai dokumentālus kadrus. Bez maz sajutos kā aculiecinieks kādai teroristiskai šūniņai (ne īpaši sakarīgai), kura gatavojas paveikt ko īpašu. Piemēram, uzspridzināt aptieku.

Filma nav ņirgāšanās par musulmaņiem vai viņu dzīves uztveri. Filma drīzāk ir iespēja mums, terorisma sabaidītiem ļautiņiem, pasmieties tur, kur parasti tiek raudāts un drebēts no bailēm. Tā, pasmieties no sirds.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

P.S.
Izskatās, ka tagad izdzirdot dziesmu ”Dancing in the moonlight” man prātā būs tikai viens kadrs- četras lauvas busiņā :)