Oriģinālnosaukums: Valhalla Rising
Valsts: Dānija/Lielbritānija
Žanrs: Grāvējs/Piedzīvojumu
Lomās: Mads Mikkelsen, Gary Lewis, Jamie Sives, Callum Mitchell, Alexander Morton
Režisors: Nicolas Winding Refn
Gads: 2009

Par filmu-
Vienacainais vikingu kareivis savu gūsta laiku pavada cīnoties arēnā ar citiem gūstekņiem. Baidoties no viņa kaujas spējām, viņš tiek turēts stingri apsargātā būrī un pārvadājot cieši uzraudzīts. Bet neskatoties uz stingro uzraudzību viņam izdodas bēgt. Līdz ar viņu aizbēg arī mazs puišelis un viņi sastopot ceļā citus vikingus dodas Krusta karā uz Apsolīto zemi.

Grūti nodefinējama filma. It kā par vikingiem, it kā par došanos karagājienā uz Apsolīto zemi… bet laikam pa lielam jāsaka, ka filma tā īsti ir ne par ko. Nav slikta doma filmai, arī izpildījums ir pieņemams (Vienacainais savu mēmo lomu labi pasniedza), tikai gala beigās liekas, ka režisors mazliet pārsālīja.

Nemitīgā varoņu skatīšanās tālumā un psihodēliskā mīcīšanās dubļos ar mazinformatīviem dialogiem skatītāju iedzen pamatīgā garlaicībā jau filmas pirmajā daļā. Ja vēl sākumā vīd neliela cerība sagaidīt labu vikingu klopi ar aizraujošu ceļojumu, tad šī sajūta tiek diezgan ātri noslāpēta ar biezu miglu un šķidru notikumu attīstību.

Drūmā vikingu pasaule, kur pagāni tika aizdzīti uz pasaules malu, ir pasniegta pat ļoti labi- pelēcīgums, kalnu ainavas, skarbi vikingi… tas viss, skatītājam liek saausīties uz labu turpinājumu. Arī kaušanās ir ticamas līdz matu galiem- skati ir tieši un asiņaini. Piestāvoši desmitā gadsimta ziemeļnieku skarbumam.

Tālākais skatītājus atvēsina ar garlaicīgu miglu un neskaidrām vikingu darbībām, kas finišā liek filmai izplūst atmiņā kā filmai, kas der tikai mazsaprotamai, īpašas dvēseles stāvokļa stadijai, kad gribās ar taisnu skatienu lūrēt ekrānā un mēģināt saprast vai tas, ko tur rāda un ko tu galīgi nesaproti, ir ļoti gudrs vai tā, ne pārāk…

[xrr rating=6/10 imageset=tiny_star label=”Filmas vērtējums:”]
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.