Oriģinālnosaukums: The Challenger Disaster
Valsts: ASV
Žanrs: Vēsturiska/ Drāma
Režisors: Nathan VonMinden
Lomās: Eric Hanson, Dean Cain, Glenn Morshower, Cameron Arnett Gads: 2019

Par filmu-
1986.gada janvārī NASA ieplānoja palaist kosmosā daudzkārt lietojamo kosmosa kuģi. Nelielas tehniskas kļūmes dēļ lidojums tiek pārcelts par vienu dienu. Lai arī vakarā inženieri saceļ trauksmi par iespējami pārāk zemo temperatūru, viņus neviens nevēlas uzklausīt, jo masu mediju un sabiedrības interese ir milzīga un vēlreiz atlikt šo lidojumu neviens neuzdrošinās.

Kad biju maziņš puika, atceros televīzijā daudz un dikti pārraidītos kadrus ar ASV kosmosa kuģa katastrofu. Laikam jau Padomju savienības vadoņiem šī bija baudpilna iespēja parādīt, ka viņu nīstākajam ienaidniekam ASV neveicas. Īpaši jau kosmosa apguvē, kur sacensība bija nikna.
Par to, kas un kāpēc notika un, kurš tur gāja bojā, ja vispār gāja, man atmiņā nav palicis.
Tagad jau zinu- katastrofā dzīvību zaudēja gan astronauti, gan kāda skolotāja, kuru izvēlējās valsts programmas ietvaros nosūtīt lidojumā ar kosmosa kuģi. Bet šoreiz stāsts nav par viņiem, stāsts ir par inženieriem- tiem cilvēkiem, kuri paredzēja katastrofu.

Adams strādā kompānijā, kura sadarbojas ar NASA kosmosu kuģu izstrādē un detaļu piegādē. Adamam jāatbild par gumijas gredzenu blīvslēgiem un iepriekšējās dienas vakarā viņš uzzina, ka rīt, kosmosa kuģa palaišanas dienā, būs zemāka temperatūra nekā viņi ir testējuši savas detaļas. Viņš iesaka pārcelt startu vismaz par dažām stundām, kad kļūs siltāk. Bet sabiedrības lielās intereses dēļ, atbildīgie cilvēki nevēlas uzņemties vēl vienu starta atlikšanu un nolemj startēt paredzētajā laikā.
Nākamajā dienā, neilgi pēc pacelšanās, kosmosa kuģis Čelendžers uzsprāgst.
Adama vēlme panākt taisnību un sarunas ar advokātiem, ne pie kāda rezultāta neved.

Filma nav ne aizraujoša, ne spraigu sižetu vai neparedzama. Nez vai var to nosaukt arī par interesantu. Drīzāk piestāvētu- izzinoša. Kā nekā sižets jau ir skaidrs- kosmosa kuģis uzsprāgs. Un drīz top skaidrs, kas bija pie vainas (ja tas nav zināms pirms tam)- jo jau no paša sākuma tiek cilāts jautājums par aukstumu un to, ka gumijas gredzeni aukstumā kļūst cietāki. Un līdz ar to varot izsaukt ķēdes reakciju ar ļoti sliktām beigām. Bet kārtējo reizi nostrādā faktors, ka kāds no augstākstāvošajiem nenotic ”nepārbaudītiem” datiem un nevēlas nesmukumu ar presi. Jo šādi vēl NASA var izvēlēties citu piegādātāju, tad vairs nebūs miljonu vērti līgumi, darbs, prestižs… labāk laižam gaisā un miers.

Tā apmēram notiek visu filmu- nesavaldīgais Adams besī visus- savus kolēģus, priekšniekus un skatītājus. Līdz ar to viņa aizdomas nevienam īsti vairs neinteresē- visiem labāk patiktu izdzīt Adamu pa durvīm, lai viņš nejauc gaisu.

Tāds, vidēji interesants (izzinošs) kino ar vidēju aktierspēli un stāstu, kurā galvenā doma tā arī netiek pateikta. Bet var nojaust, ka tā varētu skanēt šādi- visiem ir labāk jādara savs darbs. Filmas lielais (vienīgais?) pluss ir Čelendžera stāsta izstāstīšana no sētas durvju puses. Vai tā bija vai nē, to laikam neviens neizstāstīs, bet noticēt šim stāstam var viegli. Par to arī žetons.

Filmas vērtējums: 5/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.