Oriģinālnosaukums: On the Road
Valsts: Francija/ASV/Lielbritānija/Brazīlija
Žanrs: Drāma/Piedzīvojumi
Režisors: Walter Salles
Lomās: Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Garrett Hedlund, Sam Riley, Viggo Mortensen
Gads: 2012

Par filmu-
Neilgi pēc tēva nāves, jaunais rakstnieks Sels, iepazīstas ar Dīnu un viņa sievu Merilū, kuri paver viņam ceļu uz bohēmiskāku dzīvi, klejojumiem, piedzīvojumiem un savas dzīves meklējumiem.


Tā kā līdz Keruaka darbam tā arī es vēl neesmu ticis, tad nolēmu to kompensēt ar filmu. Nevaru salīdzināt vai kompensators ir tā vērts, bet pati filma noteikti ir skatīšanās vērta.

Filma jau no paša sākuma parāda, ka te nebūs nekāda veselīga dzīves propaganda un tiek dzerts, pīpēts un mīlēts visos kadros. Ceļojumi šur n turp pa valsti bez īpaša mērķa, lai tikai brauktu un izbaudītu. Pieķeršanās viens otram, lai arī zināms, ka galapunktā būs šķiršanās. Atkalsatikšanās un pamazām nākoša apjausma, ka tomēr katram ir savs ceļš ejams. Jo, kamēr viens spēj saskatīt savam ceļam mērķi un galapunktu, tikmēr otram tas ir nebeidzams process.

Principā jau pati filma ir kā šāds process- braucam turp, pīpējam zāli, izģērbjamies kaili, pīpējam zāli, dzeram, sāpinām viens otru, pīpējam zāli, mēģinām rakstīt, pīpējam zāli, pametam draugus…

Tā kā filma savu burvību liek nevis uz specefektiem vai kādiem citiem ārišķīgiem apstākļiem (izņemot mūzika- tā labi pasvītroja filmas noskaņu), tad visa filmas burvība ir jāiznes uz aktieru pleciem. Un te nu var teikt, ka viņiem tas izdevās. Pat visiem tik ļoti iemīļotai ”Krēsla” galvenajai varonei Kristenai Stjuartei- varu teikt, ka šajā filmā viņa parādīja no sevis to labāko (ne miņas no stīvās pavērtās mutes sidroma).

Tāpat arī Sela mūžīgais apbrīna skatiens uz Dīnu un viņa draugiem. Neprātīgais Dīns, kurš kā salauzta rotaļlieta mētājas četrās sienās un acis sāk mirdzēt tikai tad, kad braucot izdomā kādu neprātīgu seksa domu. Un tieši Dīnu tēlojošais Garett Hedlund ir pelnījis lielāko uzslavu, jo viņa tēlotais personāžs bija tik neprātīgs, tik atšķirīgs, tik pretrunīgs, tik… tik labi nospēlēts, ka visi pārējie tomēr bija otrā plāna aktieri. Viņu labi raksturo filmā sniegtais dzīves apraksts- trešdaļu dzīves viņš pavadīja biljarda zālē, trešdaļu cietumā un atlikušo trešdaļu- bibliotēkā.

Šoreiz filma iemeta āķi lūpā un jāizlasa ir arī grāmata, jo nepamet sajūta, ka (kā parasti) būtiskākās detaļas palika aiz kadra. Un tikai ar grāmatas izlasīšanu bilde būs skaidrāka.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.