Oriģinālnosaukums: King of the Belgians
Valsts: Nīderlande/ Beļģija/ Bulgārija
Žanrs: Komēdija/ Drāma
Režisori: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Lomās: Peter Van den Begin, Lucie Debay, Bruno Georis, Pieter van der Houwen
Gads: 2016

Par filmu-
Beļģijas karalis Nikolas III esot darba vizītē Turcijā, uzzina, ka viņa valsts ir sašķēlusies- Valonija pieprasījusi neatkarību. Viņam pēc iespējas ātrāk jānokļūst atpakaļ valstī, bet tā nu ir sanācis, ka lidmašīnu reisi ir atcelti un ātrākais veids kā nokļūt Beļģijā ir ceļot ar automašīnu. Tā kā maršruts ir caur Balkānu valstīm, tad viņiem jābrauc ļoti uzmanīgi, lai nepievērstu sev lieku uzmanību.

Šoreiz man pietika ar filmas aprakstu, jo tā nu ir sanācis, ka karalim visos laikos ceļojot inkognito ir gan kur pasmieties, gan padomāt. Kā nekā, izraujot no ierastās vides, augsto kungu ir iespējams visam apakšā piedomāt labu izklaidi. Šoreiz gan tā izklaide bija ar neitrālu zīmi.

Beļģijas karalis Nikolas III viesojas Turcijā un viņam ir diezgan saspringts grafiks- te runas jāsaka, te ar prezidentu jātiekas. Bet viss vienā mirklī mainās, kad viņš atrodoties komandējumā uzzina, ka viņa valsts ir izjukusi- Valonija pasludinājusi neatkarību. Tagad viņam steigšus ir jāatgriežas atpakaļ savā valstī un jāmēģina saglābt karaļvalsts.
Bet tā kā meteoroloģisko apstākļu dēļ lidmašīnu reisi ir atcelti un Turcijas drošības dienests neļauj viņiem izbraukt, tad viņiem jādodas slepus un ar auto.
Ceļš ir tāls un vijas caur bīstamajām Balkānu valstīm, tāpēc mazajai ceļotāju grupiņai jābūt īpaši uzmanīgai, lai nenonāktu nagos kādai noziedzīgai grupai.
Jau Turcijā karaliskajai svītai bija piekomandēts operators, kuram bija jāveido dokumentāla filma par Beļģijas karaļa ārvalstu vizīti. Mainoties apstākļiem, operatoram karalis deva citu uzdevumu- iemūžināt viņu ceļojumu mājup.

Lai arī žanra apzīmējumā gozējas arī komēdija, es gribētu teikt, ka no komēdijas smieklīgās puses te bija maz. Ļoti maz. To drīzāk varētu dēvēt par dokumentālā stilā ieturētu ceļojuma filmu, kurā netrūka amizantu kadru un amizantu personāžu. Arī pats karalis bija diezgan labi padevies- gan auguma ziņā, gan izturēšanās ziņā. Bet neskatoties uz nesmejošu komēdiju, filma bija visnotaļ aizraujoša- ar interesi noskatījos, kā mazā kompānija pārvarēja dažādas grūtības ceļā un kā karalis no marionetes kļuva par karali.
Varu ieteikt mierīgam kinovakaram, kuram netiek izvirzītas īpaši augstas prasības.

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.