Oriģinālnosaukums: Das weisse Band
Valsts: Austrija/Francija/Vācija/Itālija
Žanrs: Drāma/Mistērija/Krimināla
Lomās: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Thibault Sérié
Režisors: Michael Haneke
Gads: 2009

Par filmu-

Filmas notikumi risinās nelielā Vācijas ciematā pirms Pirmā pasaules kara. Iedzīvotāju ciematā nav daudz un viņi visi savā starpā ir saistīti. Vecāki ar saviem bērniem, bērni ar skolotāju, skolotājs ar baronu ģimeni, barona ģimene ar fermera bojāgājušo sievu.
Ciematu ik pa laikam satricina nežēlīgi notikumi, kas nepelnīti ātri tiek aizmirsti.

Vakar šo filmu ieliku sava janvāra topa otrajā vietā un pēc noskatīšanās jāsaka, ka pagaidām neesmu maldījies. Pagaidām, jo vēl neesmu redzējis Doktora Parnasa iedomu pasauli- vai tā bija pelnījusi numuru 1 vai tomēr filmai ”Baltā lenta” bija jābūt pirmajā vietā. To rādīs laiks. Tomēr pirmajā vietā šī filma ir pēc Eiropas kinoakadēmijas lēmuma- gan filma, gan režisors atzīti par 2009.gada labākajiem. Arī Kannu kinofestivālā režisors M.Haneke tika apbalvots kā labākais. Bija arī Zelta Globusa nominācija. Balvu un nomināciju sarakstu varētu turpināt, bet ar šo ”mazumiņu” būtu jāpietiek, lai noskatītos šo melnbalto stāstu par dzīvi Vācijas ciematiņā. Kur, kā atkārtojot baroneses vārdus: valda nežēlība, skaudība, nenovīdība un aizdomas.

Ārēji it kā mierīgā ciematiņā ik pa laikam uzzibsnī kāds šausmu un drausmu pilns notikums- bērni tiek atrasti piesieti mežā pie kokiem (kurš nopērts, kurš sakropļots), nostiepts vads pār ceļu, aizdedzināta klēts…

Un ja vēl ar to ir par maz, tad sadzīviski notikumi tiek risināti tādā pat garā- vīri pazemo sievietes, vecāki bērnus, bērni putniņus…. kā apburtais loks. Pat mācītājs, rūpēdamies par saviem bērniem, šauj pamatīgi pār strīpu. Lai gan tādi laiki, tādi tikumi un tādas audzināšanas metodes-netiek smādēti ne spērieni, ne sitieni ar rīksti vai pātagu ne arī siešana pie gultas.

Liekas, ka ne jau tiem pāris bērniem ap roku vai galvu jāsien baltā lenta, kas viņus atturēs no sliktām domām, grēkiem un ļaus viņiem kļūt par kārtīgiem sabiedrības locekļiem. Visam ciematam apkārt ir jāapjož šī lenta un katram ciemata iedzīvotājam vēl arī atsevišķi.

Filma nebūt nav viegla un arī vieglu atrisinājumu negaidiet, bet pavadītās divas stundas ar astīti jums neliks vilties. It sevišķi, ja esat šaipus dīķa dzimušā kino cienītājs.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.