Oriģinālnosaukums: Anonymous
Valsts: Lielbritānija/Vācija
Žanrs: Drāma/Spriedzes
Režisors: Roland Emmerich
Lomās: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Rafe Spall, David Thewlis, Sebastian Armesto
Gads: 2011

Par filmu-
Viljams Šekspīrs ir parasts aktieris necilā Anglijas teātrī, līdz kāds laimīgs gadījums viņam piešķir iespēju kļūt par kādas lugas autoru. Lugas īstais autors ir kāds lords, kura aprindās lugu klausīšanās, kur nu vēl rakstīšana, tika uzskatīta par negodu.

Vēsture ir tik patiesa, cik patiesi to spēj atspoguļot. Šoreiz šāds atspoguļojums ir par pasaulslaveno angļu klasiķi Viljamu Šekspīru. Īsumā doma ir tāda- neviens viņu nav redzējis, neviens viņa parakstu uz darbiem nav redzējis, bet slavu viņš ir iemantojis. Tad lūk, Rolands Emerihs nolēma paskatīties uz to visu no sava skatu punkta un rezultātā tapa pat ļoti laba kostīmfilma par Anglijas galma intrigām, nodevībām un teātra kultūras izaugsmi.

Tie, kuri nedaudz ilgāk lasa manu blogu, gan jau ir pamanījuši, ka kostīmfilmas man īpaši iet pie sirds, tāpēc es maziet sev arī atļauju būt mazāk piekasīgs vērtējot šāda tipa filmas.

Šoreiz gan jāatzīst, ka piekasīties īsti nebija kur. Drīzāk šo varētu nosaukt par mazo pārsteigumu filmu. Pirmais pārsteigums jau bija režisors- jau n-tās reizes pasaules galu nofilmējušais Emerihs šoreiz pārspēja pats sevi. Jāatzīst, ka man savulaik patika arī ”Patriots” ar Melu Gibsonu galvenajā lomā. Bet pārējie viņa veikumi, kas ir redzēti (filma 10000 gadu pirms mūsu ēras, filma 2012) tā vairāk palikuši atmiņā ar savu vēlmi kļūt par dižpārdokļiem nevis parādīt ko patiešām sirdi priecošu. Ok, acis priecēt viņam sanāk, to nenoliegšu.

Otrais pārsteigums ir aktieri- iepriekš tikai pāris no viņiem bija manīti ekrānā (Redgrave un Thewlis) un nebija nojausma ko no viņiem varēs sagaidīt ekrānā, bet visi parādīja no sevis to labāko. It sevišķi uzslavas pelnījis par slavenību nekļuvušais dramaturgs (Sebastian Armesto), kuram nedaudz pietrūka, lai Šekspīra vietā mēs šodien runātu par viņu.
Arī Šekspīrs kā neizglītots jampampiņš sanācis tīri labs. Vismaz labi parādīja, ka viņa dēļ šis stāsts tapa.

Trešais pārsteigums bija filmas atmosfēra- sanācis ļoti labi un pārdomāti- gan tērpi, gan dekorācijas, gan nelielā klopīte, gan viss pārējais.

Filma veidota no vairākiem sižeta pavedieniem, kas meistarīgi sajaucas ar vēsturiskiem faktiem un labi sasaistās savstarpēji. Ne mirkli nav tā, ka būtu garlaicīgi vai arī skatītājam liek justies apbižotam, ka sižets kaut kur tika pazaudēts.
Nē, viss ir vislabākajā kārtībā- sižets gan meistarīgi plūst uz priekšu, gan arī sniedz nelielas vēsturiskas atkāpes.

Tīri vai gribētos teikt, ka filma ”Autors anonīms” ir līdz šim labākā Emeriha filma.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.