Oriģinālnosaukums: Up in the Air
Valsts: ASV
Žanrs: Komēdija/Romantika/Drāma/
Lomās: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton
Režisors: Jason Reitman
Gads: 2009

Par filmu-

Raiena Bingema darbs ir paziņot citiem cilvēkiem, ka viņiem vairs nav darbs. Viņš atrodas nepārtrauktos pārlidojumos no viena štatu uz otru, no vienas pilsētas uz otru, no viena kantora uz otru… Un visur ir viens un tas pats- mierīgi, nosvērti pateikt cilvēkiem, ka viņi ir brīvi no darba.
Pašam Raienam nav ne ģimenes, ne kārtīgas dzīvesvietas- visa viņa dzīve norit gaisā. Kur svarīgākais ir iepakot mantas parocīgākā somā, saņemt VIP kartes, novilkt karti par kārtējā auto īri un krāt lidojuma jūdzes, lai piepildītu savu sapni par 10miljoniem jūdžu.

Šo filmu jau labu laiku loka visdažādākajos variantos par un ap apbalvojumiem- visreālākais kandidāts uz Zelta Globusu (sešas prestižas nominācijas), tikpat reāls kandidāts uz Oskariem. Un iesildoties pirms šīm divām ceremonijām, šī filma jau paspējusi savākt krietnu bagāžu ar nominācijām un apbalvojumiem. Jāatzīst- ir par ko.

Filmas sižets, aktieri (ne tikai Klūnijs), morāle… viss ir noslīpēts perfekti- tik skaties un baudi.
Raiens (Džordžs Klūnijs) līdz sīkumiem ir izkopis savu stilu un perfekti pārzina lidostas un lidošanas nianses. Vienmēr kārtīgi saģērbies un tikpat kārtīgi sakravājis savu uzticamo ceļabiedru- koferi, viņš ierodas kā kārtīgs amerikāņu sapņa jaucējs- kādam brūk sapnis par karjeru, darbu un autoritāti viņa bērna acīs. Tai pat laikā Raienam ir jābūt labam psihologam un jānotēlo gādīgu atlaidēju, kuram rūp citu dzīve ar bezdarbnieka statusu. Drūmi, skarbi, bet tai pat laikā uzjautrinoši. It sevišķi, tad, kad viņš apmācīja jauniņo praktikanti ”lidostas nacista” gudrībās- kurā rindā labāk stāvēt.

Dž.Klūnija varoņa attieksmi pret ģimeni, attiecībām un mājas dzīvi raksturo citāts:
Pagājušajā gadā es pavadīju 332 dienas lidojot. Tas nozīmē, ka atlikušās 33 dienas es pavadīju savās nolēdētajās mājās.

Filma ir pilna ar emocijām un cilvēcības. Nu nav jāizmanto webkamera, lai pateiktu ko nozīmīgu un nav jāsūta sms, lai pārtrauktu attiecības. Protams, tā var darīt, bet tam trūkst cilvēcības. Tāpat kā vientulībai un visas dzīves ielikšanai koferī.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.