Oriģinālnosaukums: Django Unchained
Valsts: ASV
Žanrs: Vesterns
Režisors: Quentin Tarantino
Lomās: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson
Gads: 2012

Par filmu-
Noziedznieku meklētājam doktoram Šulcam ir nepieciešams palīgs un viņš izvēlas vergu vārdā Džango. Par palīdzēšanu viņš apsola vergam brīvību un palīdzēt sameklēt Džango sievu.


Laikam Tarantīno gadījumā man pietiktu, ja uzrakstītu- Un teica Tarantīno- lai top filma! Un filma tapa!


Un pie tam tapa ļoti laba filma, kas ne tikai priecē ar savu skrupulozo attieksmi pret detaļām (ja nu kādam ir interese, tad interneta kinoresursos ir daudz smuku piefiksējumu tam), bet arī ar filmēšanas komandas ieguldījumu. Ne tikai aktieri savu darbu paveic godam, kur jautrībai pateikta frāze arī izsauc jautrību vai, kur nepieciešams dramatisms- tāds arī ir, bet arī filmas fons ir kā jauks ceļojums pa bērnībā redzētajiem indiāņu kino mežonīgajiem rietumiem. Lai gan Tarantino pats labāk šo filmu sauc nevis par mežonīgajiem rietumiem, bet dienvidiem.

Lai tur vai kā ar dienvidiem vai rietumiem, filma patiks gan kaislīgiem vesternu cienītājiem, kuri te var sastapt ne tikai atsauces uz tiem laikiem, bet arī pat pašus tā laika aktierus.

Protams, arī tādiem parastiem vesterna skatītājiem kā es, kuri no pēdējām redzētajām kovbojfilmām var nosaukt tikai ‘‘Vilciens uz Jūmu”, arī būs kam patikt. Jo aktieru ansamblis patiešām ir nolasīts labu labais un kā jau Tarantino filmās pieņemts- dialogi ir tieši tik gari un tik jēdzīgi, cik to prasa vajadzība. Ne mirkli skatītājam nav jādomā par kaut kādām neriktīgām blakuslietām- viss ir izdarīts tieši tik labi, lai skatītājs var baudīt labu kino.

Jāpiebilst vēl par filmas rozīnītēm, piemēram, tas pats kukluksklana pirmsākumu veidojums, kurš gribēja pārmācīt galvenos varoņus- viņu nedienas ar maskām bija jautrs brīdis. Varbūt ne tik jautrs, bet tāpat- doktora Šulca iejūtīgais prātojums par tēva nogalināšanu dēla klātbūtnē. Vai melnās kalpones kankāna skrējiens beigās (nezinu vai tas tā bija domāts, bet izskatījās un kā nekā- piederīgi vesternam).

Lai gan ar to laikam iejūtīgums filmā beidzās- pēc tam Tarantino izlietoja savus neizsmeļamos asins krājumus, kas vēl palikuši no Kill Bill laikiem un parādīja kā mirst vīri vesternos. Jā- arī sievas.
Tarantino fani jau nojauš- kadrā būs redzams arī pats meistars. Loma nav pārāk liela, bet gana eksplozīva.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.