Oriģinālnosaukums: Libertador
Valsts: Venecuēla/ Spānija
Žanrs: Drāma/ Vēsturiska/ Biogrāfiska
Režisors: Alberto Arvelo
Lomās: Edgar Ramírez, Erich Wildpret, Juana Acosta, Danny Huston, Imanol Arias
Gads: 2013

Par filmu-
Stāsts par Simonu Bolivaru- Dienvidamerikas atbrīvotāju no spāņu jūga, Lielkolumbijas, Peru un Bolīvijas prezidentu.

Vēsturiskās kostīmfilmas man iet pie sirds. Un ja vēl te ir stāsts par dzīvu vēsturi, tad dubultvērts. Šoreiz par personu, kura pilnā vārdā saucas Simons Hosē Antonio de la Santisima Trinidads Bolivars Palasjoss i Blanko.

Simons Bolivars agri zaudēja vecākus un lielu daļu dzīves uzskatu saņēma no sava skolotāja, kurš bija aktīvs cīnītājs par taisnību un brīvību. Pēc vairākiem Spānijā pavadītiem gadiem, Simons atgriezās Venecuēlā ar domu par brīvu valsti. Un ne tikai vienu valsti- viņam gribējās atbrīvot visu Dienvidameriku.
Izcīnījis vairāku simtu uzvaru, savācis tūkstošiem sekotāju, atbrīvojot vairākas valstis un piepildot sapņus, viņš kļuva par visu tautu mīlētu prezidentu. Par viņu Atbrīvotāju.

Skaidrs, ka filma lielu uzsvaru lika uz vēsturisko notikumu un personu izpušķošanu, bet tas jau laikam ir piedodami- kā nekā tas ir mākslas kino un patiesie notikumi jāatstāj vēstures grāmatām. Lai gan filmas nobeiguma daļa gan prasījās tuvāka patiesajiem notikumiem.
Lai arī tika uzsvērta Atbrīvotāja lielā ietekme un tas, ka atbrīvoto zemju platība divas reizes pārsniedza Maķedonijas Aleksandra iekarojumus, filmā tā karošana bija maz- pāris mazas saķeršanās un tāda, nedaudz lielāka kauja pie Bogotas. Un arī te tas lielākais uzsvars bija uz lēniem zobenu vēzieniem un dūmiem fonā. Tas mērogs bija stipri piezemēts, laikam vairāk piemērojās filmas budžetam.
Filmu varētu raksturot kā nelielu vēsturisku ieskatu deviņpadsmitā gadsimta sākuma brīvības cīņām Dienvidamerikā, bet savas sausās pasniegšanas dēļ tā aizrautīgu interesi no skatītāja diez vai izspiedīs. Drīzāk te vairāk mērķēts ir uz vēsturisko drāmu cienītājiem un, protams, arī pašu iesaistīto valstu iedzīvotājiem.

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.