kinopoisk.ru

Oriģinālnosaukums: American Hustle
Valsts: ASV
Žanrs: Krimināla/Drāma
Režisors: David O. Russell
Lomās: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence
Gads: 2013

Par filmu-
Irvings Rozenfelds ir afērists, kurš naudu pelna ne ar tām godīgākajām metodēm. Kārtējā mēģinājumā apkrāpt klientu, Irvings ar savu kompanjoni iekrīt- FIB aģenti viņus savāc un apmaiņā pret apsūdzības dzēšanu, Irvingam ir jāpalīdz FIB. Tā kā nav citas izejas, tad viņš piekrīt.

kinopoisk.ru

Labs un krāšņi noformēts 80to gadu vinila plates vāciņš disko stilā- tērpi, mašīnas, frizūras. Viss ir aizvedis uz to laiku, kuru es neesmu piedzīvojis, bet tas nebūt netraucēja to izdzīvot šajā filmā. Un mūzika! Pieskaņota un tik labi pasniegta. Mmmm…. Viss uz bravo un biss.
Bet, protams, galvenais iemesls skatīšanai ir tas, ka galvenais varonis ir mans uzvārda brālis. Ne katrā filmā tas gadās, tādēļ jāskatās un jāpriecājas divtik.

Īstenībā jau varētu neizplūst garos citātos un cildinošos epitetos par filmu, bet pietiktu uzmest aci pasniegto un nominēto balvu sarakstam (nominēta 10 Oskariem). Ar to it kā vajadzētu pietikt.
Bet balvas tomēr ir tikai uz papīra. Dzīvē (lasi- filmā) skatītājs tās nemana. Viņš skatās filmu. Un labi nominētās un apbalvotās filmās ne visi un ne vienmēr var pamanīt tās balvas.

kinopoisk.ru

Šoreiz laikam būs tā, ka pamanīs gan. Es negribētu teikt, ka acu priekšā ir perfekts kinoprodukts, bet, ka tas ir izdevies teicams, to nevar noliegt.

Pirmkārt, jau manis pieminētais stilīgums- tērpi un mašīnas vien aizved uz netālo pagātni. Ja vēl piepluso frizūras. Un te nav tikai dāmu nopelns- arī večiem uz galvas ir tādas ligzdas, ka nevilšus sāc prātot par patērētajiem šampūnu un laku apjomiem vīriešu garderobē. Jā arī matu ruļļu (kā citādi Bredlijs dabūtu savas čirkas). Tā laika atmosfēra noteikti neliks vilties.

Vēl var minēt to mazo un nezināmo afēras taisītāju un upura (upuru?) minēšana filmas gaitā. Protams, var uzminēt, kurš tēls tiks apčakarēts un var turēties pie šīs versijas. Bet tikpat labi var dot vaļu fantāzijai un ļauties filmai, lai tā tevi māna, āzē, liek noticēt un neticēt. Abi varianti der.

kinopoisk.ru

Ir manīts, ka kādreiz filmas lielās zvaigznes pārāk blāvi sevi parāda un par visu filmu var tik teikt- haltūra. Šoreiz jānoņem cepure priekšā visam zvaigžņotajam sastāvam. Pat Dženiferas Laurensas priekšā, kuru es līdz šim tā arī nevarēju nopietni uztvert kā aktrisi. Laikam arī tāpēc Bada spēles nevarēju noskatīties.
Šoreiz gan viņa mani mazliet apbūra. Un punktu (labu, feinu, pamatīgu) apburšanai pielika ar mājas uzkopšanas epizodi.

kinopoisk.ru

Kārtējo reizi Kristians Beils piestrādāja pie sava vizuālā tēla- šoreiz uzbarojis 18 kilogramus. Redzot kā viņš barojas un tievē uz lomām, tad nevilšus nāk prātā Toms Henks, kuram šāda iejušanās tēlā beidzās ar pamatīgi sagandētu veselību.

Noskatoties Amerikāņu afēru kā līdzīga filma nāk prātā 1973.gada Afēra/The Sting (šo es tomēr vērtēju augstāk nekā Amerikāņu afēru), kuru pie reizes ieteiktu noskatīties. Ne salīdzināšanai (lai gan- kāpēc ne?), bet vienkārši kā radniecīgu filmu.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.