aleksandrs_nevas_kauja0.JPG

Oriģinālnosaukums: Александр – Невская битва
Valsts: Krievija

Žanrs: Vēsturiska
Lomās: Антон Пампушный, Светлана Бакулина, Игорь Ботвин, Юлия Галкина
Režisors: Игорь Каленов
Gads: 2008

Par filmu-

13.gs pirmā pusē Novgorodā valda jaunais kņazs Aleksandrs, kuru tauta mīl, bet starp bajāriem ir diezgan daudz pretinieku. Arī no ārpuses uzglūn ienaidnieki- tatāri no dienvidiem un zviedru krustneši no rietumiem. Krustneši sūta uz Novgorodu spiegu, lai izpētītu apkārtni un sameklētu atbalstu starp kņaza pretiniekiem. Aleksandra dzīvība un valsts ir briesmās un viņam ir jāatrod spēki, lai uzvarētu ienaidnieku gan savā valstī, gan ārpus tās.

Jau pats filmas sākums skatītājiem parāda, ka būs redzamas kārtīgas kaujas ar kārtīgu devas jaunības enerģiju- jaunais kņazs ar saviem čomiem smaidu rotātu seju un bruņojušies tikai ar nažiem, dodas aizstāvēt bruņinieku, kuram mežā uzbrūk paprāvs pulciņš laupītāju. Filmas turpinājumā gan vairs tādas kaujas nesekos (izņemot finālā), jo visa filma tālāk grozās sazvērestības kamola šķetināšanā. Gandrīz kā labākajās A.Kristi romāna ekranizācijās, kad skatītājiem tiek pamestas mazas kriminālas drupačiņas, bet vainīgā seja rādīta netiek. Intriga, lai arī maziņa un īsiņa, tomēr ir.

Diezgan liela vilšanās bija par filmas kulmināciju- slaveno Ņevas kauju, kurai par godu Aleksandrs kļuva par Aleksandru Ņevski. Ne īsti kostīmi pārliecināja, ne īsti kauja patika. Ja vēl par pirmo galva mazāk sāp (neesmu vēsturnieks), lai gan karavīru tērpi izskatījās no citiem gadsimtiem, tad par fināla kauju var teikt- žēl, ka tā. Žēl, jo operatora nemitīgā kameras šaudīšana šurpu turpu vairāk izskatījās pēc mēģinājuma slēpt skatītāju acīm kaujas skatu trūkumus, nevis izbaudīt cīņu. Tāda sajūta bija, ka ne operators, ne režisors nespēja tikt galā ar masu skatiem- centās aptvert visu, bet rezultātā saskatīt neko nevar. Arī duelis kaujas beigās likās diezgan samākslots. Nemaz nevar salīdzināt ar filmas sākumā esošo kautiņu, kas mēroga ziņā bija daudz mazāks, bet vizuālā ziņā daudz baudāmāks. Laikam filmas budžets (10mlj $) tomēr bija par īsu, lai pietiktu kārtīgai fināla kaujai.

Lai vai kā ar filmas vājo finālu, bet skaudība par kaimiņu kino varēšanu neliela sanāk. Mums ar ir ko par savu vēsturi un saviem varoņiem pateikt, tik pilnai laimei pietrūkst nedaudz naudiņas.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

aleksandrs_nevas_kauja1.JPG

aleksandrs_nevas_kauja2.JPG

aleksandrs_nevas_kauja3.JPG

aleksandrs_nevas_kauja4.JPG

aleksandrs_nevas_kauja5.JPG

aleksandrs_nevas_kauja6.JPG