Oriģinālnosaukums: Hysteria
Valsts: Lielbritānija, Francija, Vācija, Luksemburga
Žanrs: Komēdija/Romantika
Režisors: Tanya Wexler
Lomās: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Rupert Everett
Gads: 2011

Par filmu-
19.gadsimta beigu Anglija. Laiks, kad katra otrā sieviete cieta no medicīniski noteiktas diagnozes- histērija. Ārsti centās atrast pēc iespējas labākas zāles un labāku paņēmienu šīs bīstamās kaites ārstēšanā.
Darba meklējumi aizved nesen studijas beigušo dakteri Grenvilu pie daktera Delrimpla, kurš ar masāžas palīdzību veiksmīgi ārstē savas pacientes.
Grūtais darbs sabeidz jaunā daktera roku un viņš ar sava drauga palīdzību nonāk pie atklājuma- elektriska masāžas ierīces.

Principā, visu šo filmas īso aprakstu varētu raksturot vēl īsāk- vibratora dzimšanas diena.
Bet ja tā mazliet garāk, tad varu teikt, ka šī ir viena jauka un veselīgas labestības pilna filma.

Laikam jau bērnības trauma, bet man tās kostīmfilmas dikten iet pie sirds. Tāpēc es varu dubultā ieteikt- noskatieties šo filmu. Pozitīvas emocijas būs diezgan.

Emocijas diezgan paspilgtina, manuprāt, ļoti veiksmīgais aktieru sastāvs- viņi visi bija kā vienots ansamblis. Neviens neleca ārā no rāmjiem un visi izskatījās kā taisni radīti savai lomai.

Sievietes šinī filmā triumfēja un tas nav tikai dēļ tā, ka izgudroja vibratoru vai varēja sajust sieviešu revolūcijas vēsmas (izglītība, balsošana utml). Sievietes te bija pārliecinošas visos punktos- gan galvenās lomas tēlotāja simpātiskā Maggie Gyllenhaal, gan prostitūta- mājkalpotāja, gan sieviešu krēslos sēdošās kundzes ar operdziedātāju pirmajās rindās. Nu jā- kungi ar bija līmenī (nav joka lieta diendienā masēt sievietēm šekumus (tā, redz, ārstēja histēriju)).

Lai arī tēma ir mazliet delikāta, tā visa ir pasniegta ar ļoti veselīgu humoru un ne miņas no piedauzības, lai arī pilna filma ar pavērtām sieviešu kājām. Protams, gluži ar bērniem un puritāniskām omēm kopā šo filmu neieteiktu skatīties, bet visādi citādi- pats nevainības iemiesojums.

Un jā- pavērojiet arī beigu titrus- būs šis tas no vibratoru evolūcijas.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.