Oriģinālnosaukums: Fahrenheit 451
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/ Zinātniskā fantastika
Režisors: Ramin Bahrani
Lomās: Michael B. Jordan, Michael Shannon, Mayko Nguyen, Dylan Taylor
Gads: 2018

Par filmu-
Netāla nākotne ASV, ir beidzies Otrais pilsoņu karš. Montegs dienē ugunsdzēsējos un viņa galvenā nodarbošanās ir dedzināt grāmatas. Vēl viņš piedalās jaunās paaudzes izglītošanā, kurā demonstrē, ka grāmatas ir sliktas un tās ir jādedzina. Jo cilvēkiem pietiek ar to, ko tīklā pārraida valdība. Grāmatu lasīšana ir noziegums. Pat papīra un rakstāmlietu turēšana mājās. Par to pienākas sods- cilvēks tiek izdzēsts, vajāts un viņam vairs nav nākotnes.
Montegs pamazām sāk šaubīties par sava darba pareizību un kādu dienu viņš paņem rokās grāmatu. Nu viņš no perspektīvākā ugunsdzēsēja pārtop par noziedznieku, kuram ir jāmūk no saviem nesenajiem amata brāļiem.

Salīdzinoši nesen lasīju Reja Bredberija grāmatu ”451 grāds pēc Fārenheita” un tā kā grāmata dikti gāja pie sirds, tad arī nolēmu noskatīties filmu. Protams, cerības, ka varēšu likt starp šiem diviem darbiem vienādības zīmi, es neloloju. Tikai cerēju uz pieklājīgu grāmatas ekranizāciju.

Montegs ir ļoti centīgs ugunsdzēsējs un viņa priekšnieks jau ieteicis viņu kā savu pēcteci, jo pašam būs paaugstinājums. Kā nekā viņu brigāde ļoti cītīgi dedzina grāmatas un ķer tos, kuri savās mājās tur kaut vienu grāmatu. Jo grāmatas lasīt ir noziegums. Viens no bīstamākajiem un visrūpīgāk izmeklētajiem noziegumiem. Līdzcilvēkiem ir jāseko līdzi saviem kaimiņiem, darba kolēģiem un ģimenes locekļiem. Ja kāds lasa vai raksta, tad steigšus jāsauc ugunsdzēsēji- viņi ne tikai sadedzinās visas grāmatas, bet arī izdzēsīs cilvēku dzīves.
Montegu ik pa laikam nomoka atmiņas no bērnības un pamazām viņš sāk šaubīties, ka dara labu darbu. Tiekot pie savas grāmatas un lasot to, viņš nolemj pievienoties pretējai nometnei. Tur viņš saņem uzdevumu- palīdzēt nosūtīt pāri robežai noslēpumaino Omnis, kas palīdzētu visiem cilvēkiem uzzināt patiesību.

Kad lasīju grāmatu, tad stāsts likās tik piepildīts, pārdomāts un ar pamatīgu devu gudru domu un labi iekrāsotu nākotnes redzējumu. Arī prātā tas vizualizējās ļoti spilgti. Likās, ka te filmai materiāla ir tiiik daudz, ka varētu gandrīz vai seriālu uzbūvēt. Diemžēl, bet izskatās, ka filmas veidotāji šajā bagātībā būs apmaldījušies un ņēmuši visu mērīt ar taisnu lineālu. Un vēl beigās izdomāja ielikt savu variantu, kā noslēgt stāstu. Tas, protams, nav nekas slikts, ja vien stāsts no tā iegūst. Šoreiz, man šķiet, tas zaudēja.
Saprotu, es pārāk daudz mēģinu salīdzināt grāmatu ar filmu, bet šaubos, ka grāmatu lasījušie var no šī niķa izbēgt. Pie tam viņiem stāsts jau ir piedzīvots, daudzas lietas skaidrākas un doma vieglāk nolasās. It kā.
Laikam jāsāk ar to, ka filmas veidotāji nav pacentušies stāstam piešķirt kādu dziļāku domu vai jēgu- tik vien kā totalitāros uzraugus un dumpiniekus. Diemžēl- abas puses ir vienādi seklas. Lai arī pēdējiem vajadzēja būt gaismas nesējiem un nākotnes cerībai.
Arī galvenās lomas tēlotājs nespēja pārliecināt ne par savu pārliecību, ne šaubām, ne arī jauno skatu. Viss viņam sanāca vienādi un neuzrunājoši. Paslavēt var Montega priekšnieka lomas tēlotāju, kurš savu lomu nospēlēja ļoti pārliecinoši. Diemžēl tas arī bija viss.
Nevaru iedomāties, kuru šī filma varētu uzvedināt uz grāmatas lasīšanu. Vai vismaz attāli ļautu saprast stāsta domu. Ķeksīša pēc filmu var noskatīties, bet noteikti ieteiktu labāk pievērsties grāmatai.

Filmas vērtējums: 4/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.