02.JPGOriģinālnosaukums: 1612
Valsts: Krievija
Žanrs: Vēsturiska kostīmfilma
Lomās: Михаил Пореченков, Марат Башаров, Александр Балуев, Артур Смольянинов
Režisors: Владимир Хотиненко
Gads: 2007

Filma, kurai savu roku pielicis labi zināmais krievu režisors Ņikita Mihalkovs (Никита Михалков) un kuras budžets sasniedza 12miljonus ASV dolārus.

12.JPG

Par filmu-


Pēc cara Borisa Godunova nāves tiek nogalināti viņa radinieki, tai skaitā arī jaunais cara mantinieks Fjodors. Vienīgi cara meita tiek apžēlota un aizvesta prom. Vara Krievijā iet no viena pie otra. Un valstī iestājas juku laiki…

Vienīgo izdzīvojušo liecinieku, kalpu zēnu Andreju, liktenis atkal saved kopā ar cara meitu. Dažādu apstākļu rezultātā Andrejs uzdodas par spāņu muižnieku un cenšas atbrīvot no gūsta cara meitu.

22.JPG

Krieviem ir sanācis izveidot labu vēsturisku filmu par savu vēstures posmu, kad valstī valdīja jukas un nemiers un kā šīs jukas tiek pārdzīvotas un valstī sāk valdīt Romānovu dinastija.

Kā jau pieņemts, tad šādas filmas ir ar lieliem, asiņainiem kaujas skatiem, dzīšanās pēc varas un visam pa vidu vēl mīlestība.

32.JPG

Ja kaujas ainas liek acīm un elpai aizrauties, tad to rezultāts gan nē- pa pusei un galīgi norautas galvas, caur galvu izdurti zobeni, mēles nogriešanas process… Var just, ka īpaši tika piedomāts par miesnieku kursu apmeklētājiem. Saprotu, ka tajos laikos dūra, grieza un rāva nost galvas, bet filmā tas uzsvars bija pārāk liels.

4.JPG

Nevar nepieminēt arī caur filmu ejošo mistisko piegaršu- ik pa laikam parādās vienradzis. Arī mistiskā kalpu zēna pāreja no parasta kalpa, varētu pat teikt verga, līdz spāņu muižniekam, kurš apveltīts ar labu precizitāti lielgabalu šaušanā un prasmi cīnīties ar zobenu. Ja par lielgabalu varētu pievērt acis (var taču paveikties), tad par sapņos iemācīto zobencīņas prasmi gan acis no brīnumiem atveras plaši. Dažbrīd liekas, ka filma balansē starp vēsturisku kostīmfilmu un pasaku.

51.JPG

Lai arī galvenais filmas varonis nevienu epizodi mani nepārliecināja, ka viņš ir tik galvens, kā viņu grib pataisīt, tomēr atļaušos teikt, ka žanra cienītāji šo filmu var iekļaut savu skatāmo filmu sarakstā.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.