Oriģinālnosaukums: 13 assassins
Valsts: Japāna/Lielbritānija
Žanrs: Grāvējs/Vēsturisks
Režisors: Takashi Miike
Lomās: Kôji Yakusho, Takayuki Yamada, Yûsuke Iseya, Gorô Inagaki, Tsuyoshi Ihara
Gads: 2010

Par filmu-
13 samuraji nolemj apstādināt nežēlīgu kungu, kurš ceļo pa valsti un slepkavo mierīgos iedzīvotājus. Viņi nolemj apvienot savus spēkus un izdarīt to, no kā baidās citi. Jo viņi ir samuraji un viņi izvēlas savas dzīves mērķi.

Japānīšiem ir varena vēsture un viņiem ir iespēja par jebkuru gadījumu uzfilmēt labu kino. Vienalga, vai tur svarīgi globāls atgadījums vai vienkārša lokāla teika. Filma sanāks laba, jo vidusmēra Eiropas skatītāja vēlme ir redzēt samurajus un viņu cēlos nodomos.

Iepriekš ar režisora daiļradi biju iepazinies- Sukyaki Western Django bija interesanta filma. Savdabīga un ar Kventinu Tarantino.

Filma ”13 slepkavas” laikam pamatā ir domāta izklaidēt eiropiešus ar samurajiem, japāņu kultūru un harakirikā problēmu risinātāju.
Izklaide nav slikta. Varētu pat teikt, ka sanākusi tīri skatāma.

Protams, no skatītāju rindām ir jāizņem bērni, jo jau pusē filmas sākas izšķirošā kauja. Tas nozīmē, ka pēdējās filmas piecdesmit minūtes tiek rādīta asinsdesa japāņu gaumē. Nav jau slikti, bet piesātinājums manāmi pārgāja pārsātinājumā. Asinis un zobencīņas bija nedaudz par daudz. Varbūt japānis parastais to nejustu, bet citas mentalitātes skatītājam var vilkt mazliet uz perebora pusi.

Filmas uzbūve gaužām vienkārša- slikts kungs ar lielu apsardzi dodas nelielā pārgājienā. No viņa nežēlības cietuši samuraji dodas viņu sagaidīt un pārmācīt. Apsardze ir liela, samuraji maz un gala beigās zobencīņas ir tik daudz, lai lielo apsardzi sašķērētu un tiktu klāt ļaunajam kungam.

Pirms lielās cīņas pavīdēja arī šādi tādi dialogi, kas skatītājiem lika sajust samuraju garu. Lai arī nedaudz, bet tomēr. Varbūt parastam eiropietim tas nedaudz izskaidroja samuraju vēlmi atdot savu dzīvi un pat mirt kā labā- cilvēka, laba darba vai kāda cita cēla mērķa labad.

Šajā lentē augsta māksla un austrumu filosofija nav biezā slānī, bet savu prieciņu šādu filmu cienītāji atradīs. Katrā ziņā varēs izbaudīt kā japāņi veselu stundu nosacīti gatavojas, lai vēl veselu stundu bez nosacījumiem graizītu viens otru.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.