Oriģinālnosaukums: 13
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Spriedzes
Lomās: Jason Statham, Mickey Rourke, Alexander Skarsgård, Michael Shannon, 50 Cent, Ray Winstone
Režisors: Géla Babluani
Gads: 2010

Par filmu-
Strādājot kādā privātmājā, Vinss nejauši kļūst par liecinieku saimnieka sarunai par iespēju nopelnīt lielu naudu. Ir tikai jāseko nule saņemtās aploksnes norādītajai informācijai un nauda būs. Liela nauda.
Saimnieka pēkšņā nāve paver Vinsam iespēju ieņemt viņa vietu, tikai viņš nenojauš ne kas tas ir par darbu, ne, kas tur būs jādara. Tikai nonākot galamērķī viņš saprot spēles noteikumus, bet ir jau par vēlu atteikties.


Laikam šoreiz man nesanāks būt gana objektīvam, jo šo filmu jau esmu redzējis– šis pats režisors (dzimis Gruzijā) 2005.gadā, savos 23 gados uzņēma šādu pat filmu, kur galveno lomu tēloja viņa jaunākais brālis. Un 2005.gada veikums ir daudz pārliecinošāks par 2010.gada laidienu.

Droši vien pie vainas ir amerikāņu versijai iztrūkstošais pārsteiguma moments, jo tas viss jau bija redzēts. Gribējās tik paskatīties, kas un kā tika uzlabots, pielāgots un visādi citādi izveidots savādāk. Izrādās, ka nekas. Plika kopija ar nedaudz atpazīstamāku aktieru sastāvu.

Intereses pēc vēlreiz pārlūkoju oriģinālu- varbūt sanāks ievērot kādu atšķirību vai kādu būtisku atkāpi no oriģināla. Neizdevās…

Droši vien pie vainas ir kaut kāds zemapziņas dīdīts velniņš, ka nevarēju izjust 2010.gada versijā to atmosfēru, kas bija redzēta pirms dažiem gadiem.
Tur pilnīgi varēja sajust, ka čalim dūša biju saskrējusi daudz tālāk par papēžiem un meža vidū esošā krievu ruletes spēle bija izjustāka. Jā, un ruletes vadītājs nebija tik neirotiski kaitinošs.

Amerikāņu versijas lielākajam plusam vajadzēja būt apbalvotie un populārie aktieri- Stetems, Rurks, Vinstons, arī galvenās lomas tēlotājs Sems Railijs jau savācis nelielu godalgu sarakstu, bet…. bet viņi īsti nepacēla filmu (Stethema nozīmi filmā es tā arī nesapratu). Nospēlēja labi, bet arī nekas vairāk netika izdarīts.

Nobeigumā varu teikt, ka filma ir laba kopija. Labas filmas laba kopija. Ja esat redzējuši oriģinālu, tad noskatoties šo filmu, neko neiegūsiet. Un neko arī nebūsiet zaudējuši (tik statistikai varēsiet atķeksēt kārtējo filmu, kas tomēr zaudē oriģinālam). Ja neesat, tad izvēle paliek jūsu pašu ziņa, pie kura varianta apstāsieties.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.