Oriģinālnosaukums: 12 rounds
Valsts: ASV
Žanrs: Spriedzes/Grāvējs
Lomās: John Cena, Aidan Gillen, Ashley Scott, Steve Harris, Brian J. White
Režisors: Renny Harlin
Gads: 2009

Par filmu-

Pakaļdzīšanās laikā policists Denijs Fišers apcietina ilgi meklēto noziedznieku Mailzu Džeksonu, bet aizturēšanas laikā iet bojā Mailza draudzene. Pēc gada noziedznieks izlaužas no cietuma un sāk savu atmaksu pret policistu, kura vainas dēļ ir gājusi bojā viņa mīļotā. Sagrābjot par ķīlnieku Denija draudzeni viņš sāk ar policistu spēli uz dzīvību un nāvi. Spēlei ir 12 raundi…

Šīs filmas veidotāji ļoti cenšas visur uzsvērt, ka viņi ir arī filmu ”Cietais rieksts 2” un ”Ātrums” veidotāji. Un ne tikai plakātos un video rullīšos, bet arī pašā filmā. Tik ļoti centušies, ka aizmirsuši filmā ielikt arī ko jaunu un neredzētu. Faktiski šo varētu saukt par šo abu filmu atšķaidītu uzlējumu, klāt nedaudz piejaucot tādu pašu uzlējumu no ”Cietais rieksts 3”. It kā jau var teikt, ka visas trīs ir skatāmas filmas un saliekot tās kopā varētu uztaisīt labu kino. Varētu, bet ne šoreiz.

Šoreiz filmas veidotāji ir paņēmuši visu savu filmas budžetu (22 miljonus dolāru) un izšķaidījuši, izspridzinājuši un izavarējuši pa kādas no ASV pilsētas ielām. Un kā galveno demolētāju paņēmuši reslinga cīkstoni, kurš brīvajā laikā (tā vismaz izskatās) filmējas ne pārāk saturīgās filmās un dzied hip-hopu (par pēdējo es nemācēšu teikt, cik labi sanāk). Galarezultātā skatītājiem tiek demonstrēta labā policista un sliktā nepolicista rotaļas ar dzīvību 12 raundu garumā, kur tiek minētas mīklas, spridzinātas ēkas un ar lielo ugunsdzēsēju autiņu kārtīgi izšķūrēta satiksme.

Es pat gribētu teikt, ka filmas lielākā daļa bija tieši ”Cietā rieksta 3” atdarinājums (atceraties Brūču Viļa, S.Lī Džeksona un Dž.Aironsa saspēli ”Saimons saka…”), kur sliktais spēlējas, kamēr labie spēlē. Laikam cietā rieksta otrās daļas veidotājiem tā kremta, ka šiem neiedeva filmēt arī trešo daļu, ka viņi nolēma šo lietu labot, tikai šoreiz bez Brūsa Vilisa.

Nedomāju, ka šo filmu spētu glābt arī B.Viliss, jo te bija kārtīgs saturiskais iztrūkums gandrīz visās filmas pozīcijās- neizteiksmīgs ļaunais, stulbi uzdevumi, tādi paši kā uzdevumi bija arī policisti, bet FIB aģenti bija kronis visam.
Protams, ja ir vēlme pavērot šaušanu, sprāgšanu un ātru braukšanu, tad var pavērot uzfilmēto, bet visādi citādi jau filmas pusceļā sāk piezagties sajūta par zemē nomesto laiku.
Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.