03.JPG

Oriģinālnosaukums: 3:10 to Yuma
Valsts: ASV
Žanrs: Vesterns
Lomās: Rasels Krovs, Kristians Beilijs u.c.
Režisors: Džeims Meingolds
Gads: 2007

Sen nebija nekas no laba vesterna skatīts, tāpēc ar maziņu nepacietību gaidīju parādamies ‘’3:10 to Yuma’’, latviski sauktu par ‘’Vilciens uz Jumu’’. Teikšu, ka vesterns vēl ir dzīvs. Tiesa, neizskatījās, ka otrs Klints Īstvuds parādījās pie kino apvāršņa, bet tomēr- žanrs turpina priecēt.

14.JPG

Par filmu:

Laikapstākļu un kaimiņu apbižots, trūkumā iedzīts fermeris piekrīt par samaksu palīdzēt nogādāt laupītāju Benu Veidu (R.Krovs) līdz tuvākās pilsētas dzelzceļa stacijai, kur Veidu nogādās uz cietumu Jumā. Konvojēšanu visādi traucēs Veida banda, kura centīsies atbrīvot savu vadoni.

23.JPG

Filma piedāvā gan pakaļdzīšanos, gan šaudīšanos, gan gļēvuļus un godavīrus. Filmā labi var redzēt tā laika cilvēka dzīvības [ne]vērtību- ja kas vai kāds nepatīk, tad viens šāviens un problēma atrisināta. Un visam pa vidu tēva un dēla attiecības- cieņa, apbrīns un vēlēšanās sevi apliecināt.

32.JPG

Interesanti filmas gaitā var sekot līdzi laupītāja un viņa konvoja savstarpējās cieņas vai varbūt pat draudzības veidošanās procesam- ja no sākuma nav pat vēlēšanās abiem sarunāties, tad jau uz beigām parādās vēlme vienam otru atbalstīt, lai abi izkļūtu dzīvi no nepatikšanām.

43.JPG

Man visu filmas laiku, kad laupītājs bija sagūstīts, nelika mieru viņa izturēšanās- pašpārliecinātība, miers un pilnīga vienaldzība pret sagūstītājiem visu laiku piedeva tādu kā neticības piegaršu šim procesam. Šī neticība filmas finiša taisnē izgaisa. Tā nebija vienaldzība, tā bija ticība saviem spēkiem.

53.JPG

Filmas beigas nebūtu smuki atklāt, tāpēc varu tikai pateikt, ka arī nežēlīgs laupītājs, kura bandā valda stingri un nežēlīgi noteikumi, ir cilvēks un jūtas viņam nav svešas.