Nesen kādā televīzijas raidījumā parādījās sižets par slikto burtu E, kas atrodams daudzos pārtikas produktos. Nav jau tā, ka tikai televīzijas ietekmē man radās interese par pārtikas piedevām ar apzīmējumu E un to slikto ietekmi uz cilvēku organismu- tas tikai lieku reizi atgādināja, ka vajag padomāt (palasīt) pirms liekam pārtiku iepirkuma grozā, lai izvairītos no liekas ķīmijas. Bet vai tas ir iespējams?

Noskatoties sižetu radās jautājums- vai man kā patērētājam ir izvēles iespēja? Šaubos vai man sanāks savu dienišķo pārtikas iepirkuma grozu piepildīt ar produktiem, uz kuriem nav neviena E. Nu ko, nākamais pārtikas iepirkums būs jātaisa kā eksperiments- apciemošu parastu lielveikalu un iepirkšu bezpiedevu pārtiku, tikai ieplānošu vairāk laika, jo būs jāburto visas sastāvdaļas. Pie reizes jāpaņem arī līdzi E saraksts, jo daudzi ražotāji/tirgotāji uz iepakojuma neraksta nepatīkamo E210, bet gan gudro vārdu ”benzoskābe” (pievieno sulām un bezalkoholiskiem dzērieniem). Droši vien tas nostrādā, jo visi ne tuvu nav ķīmiķi un mediķi, tāpēc vārds ”benzoskābe” nevienam nekādas emocijas neizraisa. Tikai šī piedeva gan izraisa negatīvas emocijas mūsu organismā -vēzi! Ja patērētājs E neatrod, bet pārējie gudrie vārdi neko neizsaka, tad maldīgi tiek nospriests par produkta veselīgumu un- aiziet jūriņā ,t.i. iepirkumu groziņā!

Apzinot E sarakstu man izdevās atrast arī dažus nekaitīgus pārstāvjus:
Antioksidanti (nekaitīgākie un dabiskākie E pārstāvji)- E vitamīns, askorbīnskābe E 300, pienskābe E 270 un citronskābe E 330.
Konservanti (šos vēl var ēst. Ja grib.)- sorbīnskābe E200, E201, kālija sorbāts E202, kalcija sorbāts E203.

Sliktos E nemaz nav jāmeklē- paši visur figurē:
Gan tādi, kas izraisa vēzi (E103; E106; E210 u.c.)
Gan tādi, kas izraisa aknu un nieru slimības (E171; E172; E310 u.c.)
Gan tādi, kas izraisa alerģiju, nelabumu, gremošanas traucējumus utt.

Daudz ir runāts un rakstīts par tā kaitīgo ietekmi, bet reālus E pretpasākumus parasts ”vidējais aritmētiskais ēdājs” nemaz nejūt. Vai tad ir kāds pārtikas produkts izņemts no apgrozības dēļ saviem sliktajiem E? Vai ir bijušas akcijas, piemēram, ”Izglāb draugu, neļauj ēst E”? Vai ārsti ir pauduši vienotu publisku nostāju šādā jautājumā? Nav dzirdēts. Laikam tāpēc, ka uzņemot šos sliktos E mēs uzturam ne tikai pārtikas ražotājus un tirgotājus, bet arī medicīnu Latvijā. Sliktās uzņemtās vielas taču agrāk vai vēlāk vajadzēs ārstēt. Pārāk dārgi mums tas sanāk…