lapas.JPG

Latvijas Banka šogad laikam nolēmusi kārtīgi iepriecināt monētmīļus- pavisam nesen tika izlaista vēl viena jauna jubilejas monēta ‘’Dzīvības monēta’’.

Vismaz man personīgi likās, ka ar ‘’Laika monēta II’’ un sniegavīra latiņu šogad tiks pielikts punkts un jaunas monētas mūs gaidīs tikai nākamajā gadā. Nedaudz maldījos.

Katrā ziņā prieks par mūsu bankas centieniem bagātināt nacionālo valūtu ar jaukām monētām, lai gan ‘’Dzīvības monēta’’ man neiet īsti pie sirds- nav jau neglīti vai kā citādi slikti, vienkārši neizskatās, ka šāds reverss piestāvētu monētai. Bet no otras puse- kāpēc gan ne?

Monētas raksturojums Latvijas Bankas mājas lapā:

Nominālvērtība: 1 lats
Svars – 31.47 g, diametrs – 38.61 mm
Metāls: – 925˚ sudrabs, kvalitāte proof
Kalta 2007. g. Monnaie de Paris (Francija)
Mākslinieki: Ilmārs Blumbergs (grafiskais dizains), Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums)

Monētas priekšpuse (averss)
Centrā divas zeltītas sirdsveida lapas, savienotas ar sudrabainu līniju. Augšdaļā pa kreisi puslokā gadskaitlis 2007, lejasdaļā pa labi puslokā uzraksts 1 LATS.

Monētas aizmugure (reverss)
Māte ar zelta krāsas autiņos satītu bērnu uz rokām. Augšā pa labi puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA.

Monētas josta
Gluda.

Turpat arī atrodams monētas izskata skaidrojums:

“Aizver savas acis,” saka Jānis Zeltamute, vērsdamies pie tiem, kas atrodas svēta tēla priekšā, jo ne jau apskatīšana, izmantošana, bet kvēls lūgums ir galvenais šajā neizdibināmajā norisē. Ilmārs Blumbergs, zīmēdams monētas reversam Madonnu ar bērnu, šķiet, atsaucies Zeltamutes ieteikumam, jo puspievērtie sievietes plaksti raida netiešu, maigu skatu uz jauno dzīvību, un vienlaikus mākslinieks to pavērš iekšup, kādas par mums augstākas būtnes nākamības redzējumā un aizlūgumā par gaidāmo. Jaundzimušais vēl nav modies, vēl neapzinās savu esmi.

Noslēpumaina saikne pastāv starp radītāju un dzīvību, starp mākslinieka tēlojumu un tā uzlūkotāju. Dievmātes ikona ir mātes mīlestības simbols, kas ietver radīšanu un audzināšanu, nebeidzamas rūpes par tiem, kas dzīves ceļos, par dažādu risku un nelaimju apdraudētajiem. Tā ir viena no uzrunātākajām svētbildēm visos laikos, jo pie tās cilvēki vēršas, lai stiprinātos cerībā un ticībā.

Monētas aversā spoguļgludā izplatījumā rotājas divas zeltītas sirdsveida lapas. Sižetiski skopajā kompozīcijā ietverts divkāršs vēstījums. Pirmā vēsts tieši norāda uz zemkopju kultūrai raksturīgo augu valsts simboliku: svaigs divlapu dzinums kā dzīvības asns. Otrā ir slēptāka un tāpēc daudznozīmīgāka. Lūpas un skūpsts kā dzīvības spēka devēja, uzticības un cieņas simbols, kā mīlestības un erotikas zīme, arī kā Jūdas skūpsts… Vārdu sakot – cilvēka dzīves pieredzes koncentrāts.

Pēdējo gadu desmitu laikā būtiski mainījusies ļaužu izpratne par klasiskajām vērtībām. Jaunu cilvēku prātos Madonna šodien asociējas ar dziedošu popdīvu, savukārt vārdu “ikona” (grieķu valodā “eikōn” – attēls), kas gadu simtiem lietots kristiešu baznīcas svētbildes apzīmējumam, tagad liela sabiedrības daļa pazīst kā datorzinību ābeces terminu. Tas sola iespēju iedarbināt programmu vai izpildīt kādu atsevišķu uzdevumu.

Izpratne par Dzīvības brīnumu ir programma un uzdevums, ko mums dāvā šī monēta.

P.S.

Tiem, kuri negribēja stāvēt garajās rindās pēc jaunajiem latiņiem- sniegavīra latiņi joprojām ir pieejami Latvijas Bankas klientu kasē.