Šogad tikām pie jauna prezidenta. Kā tā tikšana notika, par to lai diskutē vēsturnieki, politologi un citādi eksperti. Tas vairs lēmumu neietekmēs.
Tagad tauta var tikai ietekmēt savu viedokli par mūsu prezidentu vadoties no viņa viedokļa. Un jau pirmajā pusgadā prezidents parāda, ka viņš darīs pa savam- ne tā kā vajag, pieņemts vai kā darījuši viņa priekšteči. Nu, negribu i viss!

Man bail sajaukt dumpošanās secību, tāpēc vienkārši uzskaitīšu. Galu galā tā secība nav tik būtiska.
Sākums laikam ir prezidenta sievas (tobrīd vēl nesieva) atstāšana ārpus borta:

Iztaujāts par to, kā plāno atrisināt valsts pirmās lēdijas jautājumu, Bērziņš jau brīdi pēc balsojuma apgalvoja, ka šai amatā galvenokārt strādās viens un kopā ar savu dzīvesbiedri kaut kur oficiāli dosies, tikai nepieciešamības spiests.
tvnet.lv

Neilgi pēc tam paziņoja, ka viņam nav vajadzīga prezidenta Jūrmalas rezidence:

Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēmis nedzīvot Jūrmalas rezidencē, taču par ēkas turpmāku izmantošanu vēl tiek domāts.
nra.lv

Turpat blakām bija ziņa, ka prezidents Bērziņš atsakās no skaņas un bākuguņu izmantošanas dienesta automašīnām. Lai gan šogad braucot uz/no Rīgas jubilejas Dziesmusvētkiem visnotaļ laipni ar uguņiem un maziem iepīkstieniem padzenāja no mašīnpriekšas parastos mirstīgos, kuri kātoja uz/no koncerta.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa korteža neizmantos skaņu signālu un bākugunis, šodien žurnālistiem sacīja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.
tvnet.lv

Vēl viens solīs pretī bija inaugurācijas balle:

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš lauzis tradīciju – stājoties amatā viņš nerīkos inaugurācijas balli. Tā vietā savā pirmajā darba dienā augstajā amatā Bērziņš apmeklēs savu pirmo skolu.
Apollo.lv

Tad vēl izdomāja parādīt savu dumpinieka būtību ar paziņojumu, ka Latvijai nevajag Visagina AES. Nevajag un viss. Nafig! Bez sīkākiem paskaidrojumiem.

Latvijai nevajadzētu iesaistītes jaunceļamās Visaginas elektrostacijas būvniecībā, lai vēl vairāk nepalielinātu savu valsts parādu – savu jau iepriekš pausto viedokli intervijā laikrakstam „Neatkarīgā rīta avīze” apliecinājis jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš.
delfi.lv

Pēc tam izdomāja sekot Šlesera (nez viņš tā darīja vai tikai runāja?) piemēram un strādāt bez algas. Vismaz dažus mēnešus. Algu ziedos skolām.

Nākamais Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmajā prezidentūras pilnvaru dienā sola paziņot kādu būtisku lēmumu. Kā viena no ticamākajām versijām tiek minēta iespēja, ka A.Bērziņš, iespējams, varētu atteikties no prezidenta algas.
db.lv

Tālāk seko ideja neuzrunāt tautu Ziemassvētkos vai Vecgada vakarā. Tā vietā prezidents runās 1.janvārī (ja pareizi sapratu, tad pa dienu- 14:45).
Pieļauju domu, ka Kārlim Seržantam Vecgada runas uzmetums sanāca pavisam bēdīgs, tāpēc pārcēla uzrunas laiku dienu vēlāk. Varbūt neviens neskatīsies tajā laikā…

Valsts prezidents Andris Bērziņš mainījis Jaungada runas teikšanas laiku. Viņš neuzrunās tautu Vecgada pēdējās minūtēs, bet gan Jaunā gada dienā.
tvnet.lv

Tad vēl bija deputāta Lagzdiņa vārdā nosauktais žests valdošajai koalīcijai, kad tā ar saviem līderiem un nākamajām augstākajām valsts amatpersonām, tika nolēmusi paust kopīgu paziņojumu tautai par latviešu valodu. Jo daži eksemplāri izdomāja dīķī pacelt duļķes. Prezidents atteicās.

Bērziņš preses konferencē pauda šaubas, vai šādi paziņojumi ir vajadzīgi, jo saskaņā ar viņa uzskatiem jautājums par vienīgo valsts valodu – latviešu valodu – neesot apspriežams. Viņš arī uzsvēra, ka negrasās iesaistīties vienas vai otras puses balstīšanā un dalībā kaut kādos pasākumos.
diena.lv

Tāpat viņš atteicās uzrunāt Aglonas svētku dalībniekus:

Pēc tikšanās ar Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu-metropolītu Zbigņevu Stankeviču Bērziņš paziņoja, ka šajā gadā ir izlēmis “aizsākt jaunu tradīciju dievkalpojuma norises gaitā”, par ko panākta vienošanās arī ar katoļu baznīcas vadību- Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos 15.augustā, taču pasākuma laikā neuzstāsies ar runu.
tvnet.lv

Laikam pēdējais rindā ir prezidenta lēmums nepiedalīties gaidāmajā referendumā par valsts valodu.
Nez, ja valsts pirmā persona pret tiks svarīgu jautājumu, kā valsts valoda, izturas ar flegmatisku neitralitāti, tad…tad es nezinu. Tajā pat laikā viņš saka, ka viņš jau nu nebūšot tas prezidents, kurš parakstīs šo likumu. Sola pat atkāpties (delfi.lv). Neož pēc divkosības?

Valsts prezidents Andris Bērziņš nepiedalīšanos gaidāmajā referendumā par krievu valodu skaidro ar nepieciešamību pret visiem izturēties vienādi.
tvnet.lv

Var jau būt, ka man tikai tā liekas, bet nedaudz uzkrītoša ir prezidenta vēlme iet uz otru pusi nekā parlaments vai valdība. Īsti smuki neizskatās, ka valsts galvgalī nav tāda īsti laba saskaņa.
Tāpēc uz beigām iederētos jautājums- kā jums liekas, prezidenta gājieni ir pareizi vai tomēr viņš virzās citā virzienā?