Pamazām nonācu pie slēdziena, ka man vajag jaunu spilvenu. Esošais spalvu maisa veidojums sevi ir izsmēlis. Lēnu garu apdomājot iespējamos pirkumus, kopsaucējos izkrita, ka vēlos kaut ko dabisku un pacietu. Nekādus sintētisku putu uzpūteņus vai jaunākos zinātnes sasniegumus kakla bedrītēm, galvas apaļumiem vai ausu atliekumiem. Kārtīgu ķisenu kā pie opas laukos. Nu labi, zosu dūnas man nav un nav arī citu plūkājamu putnu. It kā varētu griķu sēnalas, bet tas manam pakausim pa cietu. Nez, varbūt jāpieradinās? Vēl ir matīts bambusa šķiedru un ciedru riekstu čabiņu pildījums. Laikam arī tas no dabiskā piedāvājuma viss.

Tad nu nospriedu pats savākt sev spilvenu, tā teikt- ar vietējām izejvielām. Saprotu, dažas lietas (varbūt pat viss process) izklausās mazliet ķerts, bet kāpēc gan nepamēģināt kaut ko ķertīgu?
Zemāk mēģināju uzskaitīt tās dabas veltes, kas ienāca prātā un varētu būt [ne]piemērotas manam spilvenam:

Siens- it kā vispieejamākais, bet tajā pat laikā nelāga aizdoma, ka tās jaukās pāris naktis šķūņaugšā uz baltiem palagiem svaigā sienā galīgi nebūs tas jaukums, kad vajadzēs ”sienā” gulēt katru nakti. Jo siens mēdz sabirzt sīkās vienībās un putēt. Un pēc kāda laika katru rītu mosties ar aizputekļotu degunu un pieputekļotu gultu galīgi nav vēlme.

Dažādas zāļu tējas- laikam tas pats, kas ar sienu.

Čiekuri- varētu būt interesanta pieredze, bet baidos, ka neesmu tik ekstrēms. Ja nu vienīgi tie mazie čiekuriņi, kas aug melnalkšņiem.

Bērzu ziedi- tās skariņas, kas ziedēšanas laikā sabirst visos stūros. Nojauta saka, ka varētu būt tas pats, kas ar sienu.

Zirņi, pupas- it kā jau varētu pamēģināt, tikai- cik tas ķisens svērs?

Ozolzīles, kastaņi- te varētu sanākt interesants spilvens, tik vajadzēs pamatīgi pašķirot, lai atsijātu mazos veidojumus. Varbūt varētu ozolzīles izlobīt un tad to ”miziņu” likt maisā?

Lazdu rieksti- lieli, cieti, …tārpaini.

Ābolu sēkliņas- tas varētu būt darbs tuvākajai desmitgadei. Lai gan- rudenī pie ābolu spiešanas varētu kādu pusspanni sakasīt.

Bērzu tāss- saskrullē un tad sagriež ripiņās. Varētu mēģināt.

Priežu miza- kuģīši bērnībā sanāca. Varbūt var pakaltēt un saskrubināt mazākos gabaliņos arī spilvenam?

Pagaidām nekas vairāk nav ieskrējis prātā. Skaidrs, ka pastaigājot pa laukiem, mežiem un pļavām kaut ko jau vēl pamanīšu, bet es vairāk ceru uz idejām komentāros. Ideālā variantā- jau ar pašu pieredzi.

Galvenais, lai nav ik pēc 2-3 mēnešiem jāmaina pildījums (par papildināšanu skaidrs- to vajadzēs). Ja kaut kas liekas cietāks vai asāks, to var nomīkstināt ar biezāku ķisendrānu.