bankomats.jpg

Vakar sanāca nedaudz pastāvēt ielas malā un pagaidīt – bija sarunāts, ka man atbrauks pakaļ, bet sanāca neliela kavēšanās. Ko dara cilvēks, kam jāgaida nezināms laika sprīdis? Gandrīz neko- vēro apkārtni un apkārtējos.
Tā nu arī es vēroju. Tā kā tikšanās bija norunāta netālu no vienas bankas filiāles, pie kuras ir arī bankomāts, tad manu uzmanību lielākoties saistīja cilvēku darbošanās ap bankomātu. Tajās 30 ar astīti minūtēs, kamēr es tur sabiju, tikmēr pie bankomāta nepārtraukti atradās kāds cilvēks vai pat cilvēku rinda. Un visi kā viens- grābj ārā naudu un liek savos makos. Skaidrs- mēneša sākums un lielai daļai bija alga. Sāku aizdomāties, kad tad es pats esmu tā stāvējis pie bankomāta un gaidījis naudiņu? Pat tā īsti nevaru atcerēties, katrā ziņā tas bija sen. Ļoti sen. Tagad pat tā pagrūti iedomāties, kam man vajadzētu darbināt bankomātu. Skaidra nauda dažreiz ir vajadzīga, to nevar noliegt. Ar karti vai pārskaitījumu taču nemaksās kaimiņu puišelim par palīdzēšanu dārza darbos vai bērnam skolas nauda, vai, lai samestos kolēģim dzimšanas dienas puķēm.
Bet tie ir atsevišķi gadījumi un summas ir mazas. Nez vai vakardienas pusstundā izgrābtā bankomāta nauda aizies šādiem mērķiem. Drīzāk jau izskatījās, ka tur apakšā ir doma- man ir nauda, ja tā ir redzama makā. Ja tā atrodas plastikāta štruntiņā, tad man nav naudas.
Kas tad tālāk notiek ar šo naudu- gājiens uz veikalu, lai iepirktos? Pēcāk uz pastu/banku, lai samaksātu saņemtos rēķinus? Un? Ko dara pēc tam- iet atkal pie bankomāta, lai paņemtu atkal skaidru naudu? Man jau liekas, ka šeit pazūd loģika. Tagad jau lielā daļā veikalu ir karšu nolasīšanas termināļi, arī rēķinus varam maksāt automātiski vai ar internetbankas palīdzību. Kur šeit ir tāda akūta vajadzība pēc skaidras naudas savos maciņos? Lai mājās pārskaitītu un ieliktu grāmatplauktā starp grāmatām? Lai lieki pabarotu kabataszagļus?  
Tāpat diezgan jocīgi izskatās lielajos tirdzniecības veikalos- cilvēki stāv rindā pie bankomātiem, lai izņemtu naudu ar kuru turpat veikalos iepirkties. Un ko viņi dara, kad noņēmuši par maz un pirkums sanāk lielāks par noņemto summu? Nepērk, vai tomēr sakož zobus un maksā ar karti?
Turpat tirdzniecības centros var apbrīnot to cilvēku rindas pie banku filiālēm, kuri tērē savu laiku, lai samaksātu rēķinus. Nezinu, cik tagad ātri strādā bankas, bet šaubos, ka 10 un vairāk degunu rindu var izstāvēt ātrāk par vienu stundu.
Laikam jau tomēr cilvēks ir tāda būtne, kurai patīk izlaist caur sevi naudu, skaitīt to, sajust makā patīkamo algas dienas smagumu un neuzticēties banku piedāvātajām ērtībām. Vēl jāaug.