Pēdējā laikā ceļu policija diktām iecienījusi Dzintaru viaduktu (tas, kurš Jūrmalā)- ja ne katru dienu tur dežūrē (pamatā interesē ātrums), tad katru otro dienu var viņus tur manīt.

Arī šodien (sestdiena 05.03.2011.) braucot uz Rīgas pusi šos manīju. Un pēc desmit minūtēm braucot atpakaļ, nolēmu uzņemt kādu video, lai varētu uzcept kādu kārtējo piekasīgo rakstu par to, ka ceļu policija pati pārkāpj noteikumus.

Tā nu sanāca, ka policists, kamēr viņa kolēģis vicoja stādināt otrā virzienā braucošo autiņu, bija sagarlaikojies un nolēmis apturēt mani.
Video rakstītājs (pēc pamatprofesijas – fotoaparāts) nebija nostiprināts uz automašīnas paneļa un mazliet samazinot ātrumu, nošļūca filmēt priekšējā stikla un paneļa savienojumu.
Nekas, skaņa vismaz palika fonā. Bildīti katrs jau var pats uzburt.

Acīgākie (ausīgākie) iekš video pamanīs, ka policists tā arī nestādījās priekšā. It kā sīkums.

Mans jautājums par apturēšanas iemeslu saņem tikpat oriģinālu atbildi kā parasti- dokumentu pārbaude.
Par to, vai tas ir apturēšanas iemesls, laikam ir apzelēts neskaitāmas reizes neskaitāmās vietnēs. Nez vai šoreiz būtu jēga vēl to mazliet pazelēt. Lai gan- taisnība nav pierādīta (neatradu) nevienā frontē un likums šādu rīcību arī nenosaka.

Šoreiz man vairāk interesē otrs jautājums- par to, ka ceļu policija pati pārkāpj noteikumus, stāvot uz viadukta un vēl ieskriešanās ceļā.
Policists atbildēja, ka viss ir bumbās- likmuma grozījumi tagad to atļaujot.

Ja jau tā saka, tad jātic vien ir. Protams, ticība jānostiprina ar nelielu likumu pārbaudi mājās pie interneta.

Tad nu tā. Lai penteris nesanāktu pārāk sagarināts, tad turpmāk ar īsiem juridiskiem izvilkumiem.

Ceļu satiksmes noteikumi.
46. Transportlīdzekļu vadītāji, kuru transportlīdzekļiem ir speciāls krāsojums un piešķirts operatīvo transportlīdzekļu statuss, bez iedegtas mirgojošas zilas bākuguns un bez ieslēgta speciāla skaņas signāla nedrīkst pārkāpt šo noteikumu prasības, izņemot šo noteikumu 135.4., 135.6., 135.7., 135.9., 135.10., 135.11., 135.12., 136.2., 136.3. un 136.4.apakšpunktā minētos aizliegumus, un tiem ir atļauts braukt pa pasažieru sabiedriskajiem transportlīdzekļiem paredzētajām joslām.
(MK 01.11.2010. noteikumu Nr.1028 redakcijā)

135. Aizliegts apstāties un stāvēt:
135.3. uz tiltiem, estakādēm, ceļa pārvadiem un zem tiem;
135.10. uz ieskrējiena un bremzēšanas joslām;

Izskatās, ka policistam ir daļēja taisnība- 135.10. viņi var pārkāpt, bet 135.3. nē.
Tagad tikai jāsaprot, kur sākas tas ceļa pārvads.

Nobeigumā viena neliela piebilde- pieņemot, ka viss ir likumu rāmjos- vai ir prātīgi no policijas puses stāvēt uz viadukta (man jau liekas, ka tur ir viadukts) un pie tam vēl ieskriešanās joslā, kad sniega nenošķūrējumi to jau tā neļauj pilnvērtīgi izmantot, lai izbrauktu uz viadukta un vēl stādināt šajā ieskriešanās ceļā automašīnas (manīju apturētas trīs automašīnas)?