Bail rakstīt ar gariem ievadvārdiem, bet laikam bez tiem neiztikšu. Mēģināšu izteikties pēc iespējas īsāk un saprotamāk.

Diezgan bieži no dažādiem subjektiem un dažādos objektos uzpeld informācija par blogu nespēju piesaistīt lasītāju interesi, to zemo satura kvalitāti un ka tie ir slikti odorēti. Es neņemos piekrist vai nepiekrist, jo katram ir tiesības izteikt savu viedokli gan rakstot savus rakstus, gan kritizējot citu uzrakstīto. Lai gan novērojumi liecina, ka ar kritikas pieņemšanu (pamatota vai nepamatota, tas ir cits jautājums) Latvijas blogiem vēl klibo. Gan jau ar laiku arī tas tiks pārslimots. Vai varbūt tā ir rutīna gan blogu rakstītājiem, ga to lasītājiem?

Varbūt derētu ieviest nelielu atsvaidzinošu jauninājumu (palabojiet, ja kas tāds jau ir bijis) blogu ikdienā?

Šis jauninājums varētu arī piepacelt blogu lietderības koeficentu un piesaistīt kādu bariņu ar lasītājiem (šobrīd es mēģinu runāt par visiem Latvijas blogiem).
Doma ir pavisam vienkārša- pieņemsim, katru pirmdienu no rīta tiek dots uzdevums, tēma, par kuru katram blogam ir jāuzraksta viens raksts un tas jāpublicē, teiksim piektdienā no 9:45 līdz 10:00. Nākamajā pirmdienā tiek dots jauns uzdevums ar jaunu tēmu un atkal līdz piektdienas rītam.
Tas varētu izskatīties šādi- pirmdien ap 9:00-10:00 tiek nosaukts kāda vairāk vai mazāk aktuāla tēma, piemēram, – ”Braukšana ar velosipēdu, plusi un mīnusi”, par kuru bloga rakstnieki uzraksta mazu/lielu/vidēju rakstu, kuru piektdien publicē. Ja kādam gribēsies, tad var arī uztaisīt kopsavilkumu par šādu akciju un sniegt savus komentārus- kuram labāks raksts, kuram vairāk bildes, kuram smukāk noformēts, kuram vairāk atsauces uz nopietnākiem avotiem (ja tēmai ir nedaudz zinātniska piegarša) u.c.

Nedomāju, ka vajadzētu uztraukties par to, ka n-tie blogi uzdrukās ko līdzīgu- sanāks, ka izlasot vienu rakstu un pārējos varēs nelasīt, jo tie izklausīsies tikai pēc atgremojuma. Diez vai, jo uz katru tēmu var paraudzīties no dažādiem skata punktiem- viens var rakstīt par velosipēdistu veselīgo dzīvesveidu, nākamais par viņu [ne]drošību uz ceļiem, cits par veloceliņu trūkumu un trūkumiem, utt. Ir iespēja uzrakstīt par savu pieredzi, savu draugu piedzīvoto, ārzemju rakstos izlasīto. Variantu un iespējas pasniegt dažādu informāciju par vienu tēmu ir daudz un dažādi. Vajag tikai rakt!

Kāds būs rezultāts? Rezultāts varētu būt graujošs- vienā dienā internetā tiktu ievietota paliels daudzums informācijas latviešu valodā, kuru vēlāk varētu izmantot tie lasītāji, kuri internetā meklētu tieši šādus rakstus un/vai bildes. Ja kāds lasītājs, kurš iepriekš par blogiem neko nebūs dzirdējis, meklējot informāciju uzdursies par sev interesējošo tēmu 3-5 blogos un izlasot atzīs to par labu esam, tad pieļauju domu, ka viņš biežāk pārskatīs blogotēku un varbūt pat kļūs par tās pastāvīgo lasītāju.

Tēmu nosaukumus var arī piedāvāt sarežģītākus, bet iebraukt šaurā specializācijā gan laikam nevajadzētu- tad daudzi blogi nemaz neriskēs sākt domāt par rakstīšanu. Šoreiz labāk būtu vairāk blogu un vairāk rakstu.

Tāpat domāju, ka pašiem bloga rakstītājiem būs interesanti apskatīties un salīdzināt savu veikumu ar kolēģu darbiem un novērtēt savu centību un pasniegšanas veidu pret citiem blogiem.