Dažas dienas atpakaļ izlasīju internetā skumju ziņu- mirusi Ludmila Gurčenko. Laikam neesmu tā īstā paaudze, kas spēs novērtēt viņas talantu un ieguldījumu kino, bet ir viena filma, kuras dēļ man viņas darbs ir iesēdies apziņā- ”Māmiņa”.

”Māmiņa” tapa tālajā 1976.gadā sadarbojoties triju valstu (Padomju savienība, Rumānija un Francija) kinostudijām. Bet tajos laikos tas viss mani neinteresēja. Galvenais bija filma. Krāšņi tērpi, skaistas dziesmas, laimīgas beigas. Ko gan vēl vajag mazam skatītājam?!

Kad es biju mazs, tad televizors tika darbināts reti. Viena iemesla dēļ- bērniem tur neko prātīgu nerādīja. Viena multene pa vienu kanālu, viena multene pa otru kanālu. Svētdienās kāda mākslas filma. Skolēnu brīvdienās ar apskaužamu regularitāti ”Meklējot kapteini Grantu”, kuru šad tad nomainīja ”Mio, manu Mio”. Tāpēc katra laba filma bija kā mazs piedzīvojums.

Pēc augstākminētās ziņas izlasīšanas, uznāca sentimentāls noskaņojums un pēc vairāku (ļoti vairāku) gadu pauzes, noskatījos šo filmu vēlreiz. Bija tāds jauks ģimenisks kinovakars. Nešaubos, ka šobrīd, uz jautājumu par mīļāko filmu, mana meita atbildētu- ”Māmiņa”.

Tagad esmu nedaudz paaudzies, bet tāpat uzskatu, ka šī filma ir ļoti labs paraugs kādai jābūt bērnu, varētu pat teikt ģimenes, filmai- mīlestība, morāle, laimīgas beigas un neviena līķa.

Tikai tagad, palasot par filmas uzņemšanu, uzzināju kādu zvēru darbu aktieri ir ielikuši. Redz, filma iznāca trīs valodās (krievu, angļu un rumāņu) un katrai valodai taisījuši savu dubli. Sanāk, ka uzreiz tiek filmētas trīs filmas. Ja vēl sanāk, ka katrai valodai bija vairāki piegājieni (angļu vairāk, krievu mazāk), tad noņemšanās bijusi pamatīga.

Ja kādam ir interese, kā ”Māmiņa” skan angliski, tad var youtubē pameklēt ”Rock’n’Roll Wolf”. Tur var pie reizes paklausīties arī rumāņu variantu.

Ieskatam pāris muzikāli kadri no šīs filmas. Varbūt vēl kādam parauj sentiments.