Tā kā beidzot ātrumpolise ir atklājusi savas kārtis un var beigt spekulēt ar minējumiem, tad katrs autovadītājs var sākt apsvērt šī pakalpojuma jēgu un iegādi.

Uzreiz varu pateikt, ka man kā autovadītājam šāds pakalpojums nebūs vajadzīgs. Ne jau tāpēc, ka es būtu principiāli pret šādai iespējai, ka citi nopirks iespēju legalizēt savu maksimāli braukšana ātrumu par 20km/h vairāk nekā tie, kuri būs bez šīs polises. Nē, vienkārši es šādam pakalpojumam neredzu praktisku pielietojumu.

Varu paskaidrot kāpēc.


Paši apdrošinātāji savā mājaslapā paskaidro, kas ir ātrumpolise:

Ja esi apzinīgs autobraucējs, bet nejauši esi pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu līdz 20 km/h, nesatraucies! Soda naudu Tavā vietā samaksās BTA!
Ātruma polise jeb Ātruma pārsniegšanas apdrošināšana ir iespēja nodrošināties pret zaudējumiem sakarā ar naudas soda piemērošanu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Un uzreiz turpat piemetina, ka ir daži nosacījumi:

  • Iespējams saņemt bez maksas, iegādājoties OCTA internetā uz gadu
  • Apdrošinātais risks – naudas sods līdz 20 Ls par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 km/h
  • Ja pārkāpums izdarīts bez iepriekšēja nodoma, pieļaujot neuzmanību
  • Izmantojama vienu reizi apdrošināšanas periodā
  • Spēkā Latvijas Republikas teritorijā
  • Klients netiek iekļauts bonus-malus (atlaižu-piemaksu) sistēmā

Un te mēs redzam, ka ātrumpolises apdrošināšanas periods ir viens gads- pērc OCTA un bonusā saņem ātrumpolisi. Vienreiz pa gadu ja tevi noķers, tad būsi brīvs no soda. Nākamajās reizēs gan būs pašam jāmaksā.

Tagad varam apskatīties kādi ir administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē, no kuriem ātrumpolise mūs abrīvo:

149.8.1.- Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā ar motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas– izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam piecu latu apmērā (0 soda punkti)

149.8.2.- Par šā panta pirmajā daļā paredzēto pārkāpumu, ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 518.ceļa zīmi “Apdzīvotas vietas sākums” vai ar 528.ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”- izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam desmit latu apmērā (0 soda punkti).

Tātad ātrumpolise mūs pasargās no Ls5 vai Ls10 vai brīdinājuma. Bet ir viens ‘’bet’’- ceļu policisti jau līdz šim ir dalījuši ‘’ātrumpolises’’. Proti, viņi var izmantot iespēju un sodīt neuzmanīgo pārkāpēju ar brīdinājumu. Ja šoferim pēdējā gada laikā ‘’bagāžā’’ nav sodi par ātruma pārsniegšanu, tad policists mierīgu sirdi izraksta viņam ‘’ātrumpolisi’’ (lasi- brīdinājumu) un viņi šķiras kā draugi. Man pašam pirms nedaudz vairāk kā pirms gada sanāca pieļaut vienu neuzmanību.

Un vēl var parunāt par cenām.

Ja man pie ātrumpolises sniedzēja BTA vajadzētu pirkt OCTA polisi, kurai līdzi ‘’pa velti’’ nāk ātrumpolise, tad man nāktos šķirties no Ls 85,16. ERGO man OCTA uz gadu sarēķināja Ls 55,56. Rupji sakot es varu samaksāt par Ls 30 vairāk, lai atbrīvotu sevi no Ls 5 vai Ls 10 soda. Labi, cenas ir mainīgs lielums un tas var vienā brīdī kļūt vienādas vai ļoti līdzīgas, bet uz doto brīdi izskatās, ka šāds pakalpojums ir vajadzīgs tikai apdrošināšanas kompānijai, lai pievilinātu klientus savā paspārnē.

Vēl jau var pafilosofēt, kā uzvestos (uzvedīsies) viena porcija ar šoferīšiem, kuriem ir ātrumpolise, bet pieķerti vēl nav un polises termiņš strauji tuvojas beigām? Vai nebūs tā, ka šī porcija atļausies drošāk spiest uz pedāļa, jo viņiem ir ‘’jumts’’? Vai arī otrādāk- viņi atļausies braukt ar +20, kamēr tiks noķerti?