Dažas nedēļas atpakaļ iesniedzām dokumentus Jūrmalas nodaļas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (ceru, ka pareizi nosaucu pasu devējus), lai pirmsskolas vecuma bērnam uztaisītu pasi. Nekas jau īpašs- diezgan daudzi šādam procesam ir gājuši cauri. Nezinu kā pērējiem gāja, bet mums bija mazs, nepatīkams starpgadījums.

Laicīgi pasūtinot pasi, saņemam kvīti par valsts nodevas samaksāšanu- Ls1. Summa nemaz nav liela, es pat teiktu –simboliska. Es, paradis maksāt visus rēķinus ar internetbankas palīdzību, arī šo lapiņu ar latiņu, samaksāju caur internetu. Samaksāju un neliekos ne zinis, jo saistības no mūsu puses ir izpildītas. Tagad gaidām, kad saistības izpildīs augstākminētā iestāde. Pienāk iepriekš noteiktais datums, kad varam doties pēc bērna pases.

Un te arī parādās starpgadījums- mums prasa kvīti! Uz nedaudz apjukušo atbildi, ka nauda jau pāris nedēļas atpakaļ jau samaksāta internetbankā (kur apzīmogotas kvītis neizsniedz), netiek klapēts ar ausīm. Viņiem redz neesot internets (?!) un nekādu samaksu viņi nevar novērot. Vajagot kvīti! Lai izprintējot maksājumu un ejot uz banku pēc štempeļa. O, skan diezgan jauki- dēļ viena lata veikt papildus soda apli pa iestādēm. Ieraugot mūsu saskābušās sejas (kurš gan justos laimīgs, ja uzzinātu, ka brauciens ir bijis veltīgs un tuvākajās dienās ir jāveic tāds pats brauciens, pluss vēl jāapciemo banka) iestādījuma darbiniece piedāvāja grandiozu plānu- lai noejot stāvu zemāk un samaksājot ”Latvijas Pasts” nodaļā vēlreiz latu, tur uzreiz saņemšot pretī kvīti. Štrunts ar otru latu, bet te jau pamostas princips (un dusmas)- kāpēc man par viņu atpalicību jāmaksā dubultā? Ja viņi nevar sakārtot savu darbu, tā lai klientiem būtu ērti, vai vismaz piekodinātu, ka apmaksājot neizmantot neko jaunāku par 1989.gada tehnoloģijām, tad kāpēc jācieš klientiem?

Beigās jau nekas īpašs nebija- gājiens uz banku pēc izziņas, ka esmu samaksājis Ls1 (bankā jāatstāj komisija- Ls0,2), atkārtots gājiens uz bezinterneta iestādi un beidzot pase rokā.
Ehh, varbūt tomēr vajadzēja samaksāt to papildus latiņu, moš viņiem sanāktu internetam….

Piebilde- starp citu, pase tagad ir no 15 gadiem, ne tā kā agrāk- no 16. Cik ir dzirdēts, tad nezinātājiem (un tādu ir daudz) nākas maksāt sodu, par pases laicīgu neizņemšanu.