Oriģinālnosaukums: First Squad
Valsts: Krevija/Japāna/Kanāda
Žanrs: Grāvējs/Fantastika/Drāma
Lomas ierunājuši: Sergei Aisman, Michael Beskorovainy, Damir Eldarov, Aleksandr Gruzdev, Artem Kipnis, Liubomiras Lauciavicius
Režisors: Yoshiharu Ashino
Gads: 2009

Par filmu-

1942.gadā no padomju pionieru vienība iesaistās cīņā pret vāciešiem, kuri izmantojot maģiju izsauc no viņpasaules Livonijas ordeņa bruņiniekus, ar kuru palīdzību cer panākt lūzumu karā.
Arī pionieri nav parasti pusaudži- viņi ir izgājuši speciālu apmācību sestajā nodaļā, kura nodarbojas ar parapsiholoģiju un okultismu. Tagad pionieri ir gatavi iesaistīties cīņā pret neparastajiem pretiniekiem.

Šo animācijas filmu es nejauši pamanīju un ieliku savā oktobra filmu skatīšanās programmā tikai ar domu, ka šajā desmitniekā vajag vismaz vienu multeni. Un šāda veida multene būtu kas jauns priekš manis, un kā jau minēju iepriekš topā, tad saintriģēja pionieru un Livonijas ordeņa bruņinieku kopā sanākšana.

Laikam jāatzīst, ka šoreiz ar multeni netrāpīju- visas filmas laikā nekādi nevarēju sev piespiest sagremot to, kas notiek uz ekrāna. Var jau būt, ka organisms nav pieradis pie šāda stila multenēm (anime), bet vairāk likās, ka pie vainas ir nespēja pieņemt scenāriju un neizprast filmas domu (ja vien tāda tur bija).

Par scenāriju jāsaka, ka tas bija sanācis gaužām savārstīts un diezgan attāls no filmas apraksta- pārāk liela mīcīšanās uz vietas un pārāk neizteiksmīgas beigas. Dikti jau nu cerēju, ka trīs lielvalstis būs spējušas savā starpā sastrādāties uz bravo un bis, kā rezultātā galaprodukts būs sanācis skatāms. Diemžēl…

Diezgan jocīgs likās mēģinājums padomju kultūras/vēstures sasaistīt ar anime, jo, manuprāt, šis žanrs vairāk piestāv Japānai ar visādiem mošķīšiem un lielacainiem cilvēkiem. Tā vien gribas teikt, ka šis mēģinājums ir neizdevies. Vismaz priekš padomju laikos auguša cilvēka.

Vēl ar neveiksmīgu zīmi varētu apvilkt psihodēlisko karuseļvilciena braukšanu un fināla cīņu, no kuras gaidīju ne tikai nelielu iemeslu, lai filmai pieplusotu kādu plusu, bet arī kādu dozu ar kautiņu un šaušanu (kara multene kā nekā). Diemžēl otro reizi…

Protams, skatīties jau var, ja vien pie dūšas iet multiplikācijas filmas un anime žanrs. Kara filmu cienītājiem varu teikt, ka no Otrā pasaules kara gan tur ir ļoti maz.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.