aikasap.jpg

Šodien nejauši uzdūros rakstam, ka Lietuvas galvaspilsētā Viļņā ir atklāts piemineklis dakterim Aikāsāp. Precīzāk piemineklis ir atklāts Cemaham Šabadam, pazīstamam ebreju tautības ārstam, kurš 20. gadsimta sākumā kļuva par prototipu dakterim Aikāsāp no krievu rakstnieka Korneja Čukovska slavenās pasakas. Piemineklis uzstādīts Viļņas vecpilsētā – tai pašā vietā, kur, kā stāsta Čukovskis, Šabads esot sastapis meitenīti ar slimu kaķi uz rokām. Dzīvniekam mēlē bijis ieķēries makšķerāķis, kuru Šabads ar pinceti veikli izvilcis, tā kaķi izārstējot.

Bērnībā lasīju gan Korneja Čukovska (Корней Чуковский ) pasaku par dakteri Aikāsāp, gan arī Hjū Loftinga (Hugh Lofting) sarakstītās grāmatas par dakteri Dūlitlu. Neatceros vairs kāpēc, bet visu laiku biju domājis, ka krievu rakstnieks ir ”aizņēmies” ideju par zvēru valodā runājošu dakteri no sava angļu kolēģa. Arī abu autoru augstākminēto darbu dzimšanas gadi šo manu aizdomu pastiprina:
Dūlitls- 1920.gads
Aikāsāp- 1929.gads

Negribētu izdarīt nepareizus secinājumus, bet izskatās, ka broļuku lietuviešu atklātajam piemineklim īsti neder ”prototips Aikāsāp”…