Oriģinālnosaukums: Hackers
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Grāvējs
Režisors: Iain Softley
Lomās: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Matthew Lillard, Renoly Santiago
Gads: 1995

Par filmu
Deids Mērfijs 11 gadu vecumā uzlauza vairāk kā pusotru tūkstoti datorus, kā dēļ nobruka Ņujorkas birža un radās vēl vesela virkne problēmu. Tiesa viņam piemēroja aizliegumu līdz 18 gadu vecumam lietot jebkādus datorus vai tamlīdzīgas ierīces.
18 gadu vecumā viņš pārceļas no Sietlas uz dzīvi Ņujorkā. Te viņš iepazīstas ar dažiem hakeriem, no kuriem viens nejauši nonāk konfliktā ar liela mēroga krāpniekiem un par to tiek sodīts. Lai atmaksātu drauga pārdarījumus un atmaskotu krāpniekus, Deids ar pārējiem hakeriem sāk masveidīgu un labi plānotu uzbrukumu.

Turpinu iesākto kinoizaicinājumu- 101VHS filmas. Ja par iepriekšējo filmu neko sliktu (novecošanās ziņā) nevarētu teikt, tad Hakeri jau nu gan ir pamatīgi atkritusi no mūsdienām. It kā jau tam laikam viss ir atbilstoši (cik nu es tos laikus atceros un vēl mazāk atceros tos datorus)- portatīvie datori klučainos korpusos, visu iznīcinošās disketes un serveru telpa kā debeskrāpji, kur notiek datoriķu cīņa un aktīva failu meklēšana. Bet šobrīd liekas tik naiva gan tā bankas datu zagšana, gan pieslēgšanās pie taksofona. Lai gan- ko es zinu par to laiku drošības risinājumiem. Pieņemsim, ka tā arī bija un tā varēja. Labāk pavērot abus jauniņos aktierus- Andželīnu Džoliju un Džoniju Lī Milleru. Abiem jau kā divdsmigadniekiem (un vairāk) bija jātēlo vidusskolēni. It kā jau nekas traks nebija jādara- jāpabraukājas ar skrituļslidām un jāpadauza ar pirkstiem pa datora klaviatūru. Pārējais bija tāds fons.

Droši vien tajos laikos filmai bija tas kulta statuss, par kuru šur tur var izlasīt, bet nav arī pārsteigums filmas zemie ienākumi- tur ir tikai dažas epizodes, kuras varētu dēvēt par interesantām un atmiņā paliekošām. Pārējais ir tāds naivs un uzspēlēts. Nebija nekāda spriedze, intrigu vai grautiņu. Vienkārša filma ar pamatīgu uzsvaru uz pusaudžu dumpīgumu un ļauno pieaugušo pasauli, kurai der pēriens. Pat nezinu, kur un no kā viņi sarēķināja filmai budžetu 20 miljonus.

Sentimentālu jūtu dēļ var noskatīties, bet lielas gaidas nav jāuztur.