skroder-netam_036.jpg

R.Blaumaņa ‘’Skroderdienas Silmačos’’ var skatīties ne tikai Nacionālajā teātrī, Druvienā vai skatīties pa televizoru, šo izrādi var, es pat teiktu- vajag, apmeklēt arī Latvijas Leļļu teātrī. Tur var gūt pierādījumu tam, ka Latviešu klasika pat zvēru, putnu, lopu izpildījumā ir klasika. Jā, aktieri ir lauku sētā dzīvojoši zvēriņi- govis, zirgi, suņi, vistas un pat cūka. Visiem patīk ‘’Skroderdienas Silmačos’’, pat lopiņiem.

Saturu atstāstīt laikam nav vērts, tāpēc ķeršos pie iespaidiem.

Uz izrādi gāju ar nelielu šaubu bagāžu, jo nebija īsti pārliecības, ka lelles, pie tam dzīvnieku, spēs parādīt labas skroderdienas. Bet tas bija lieki- lelles parādīja, pat ļoti labi parādīja.

Gan skatuves iekārtojums, gan aktieri (lelles), gan visa atmosfēra man ļoti atgādināja daudz redzēto Druvienas izrādi, ko gandrīz katru gadu demonstrē Latvijas Televīzija, bet tas nav mīnuss, drīzāk otrādāk. Tā ir izrāde, kurai ir vērts līdzināties gan aktieru, gan izpildījuma, gan atmosfēras ziņā.

Lai arī skatoties Leļļu teātra izrādi, notikumu gaita ir zināma, to lieliski kompensē aktieru tēlojums- ne cilvēku lelles, pat ne cilvēki tā nespētu. Atzinība ir jāizsaka leļļu māksliniecei Ilzei Vītoliņai- ‘’aktieri’’ bija pārliecinoši. Ļoti precīzi bija trāpīts dzīvnieku izvēlē, pat grūti iedomāties kas varētu būt Rūda vietā, ja ne tas jaukais šunelis. Tāpat arī kaķenes Zāras, un visu pārējo Silmaču aktieru vietā. Precīzi trāpīts.

Skatītāju zāles jautrību izraisīja ne tikai galveno varoņu darbošanās uz skatuves, bet arī aitiņu uznācieni. Kas tās par aitiņām, Jūs jautāsiet? Tas ir jāredz pašiem, stāstītais var neiedarboties.

Sauklis vēsta, ka šī izrāde ir domāta gan vecākiem, gan bērniem. Man gribētos piebilst, ka vairāk tomēr vecākiem. Protams, var ņemt līdzi arī mazus bērnus (lelles taču), bet labāk šādas izrādes ir apmeklēt sākot no vidusskolas vecuma jauniešiem.

Man izrāde iedarbojās uz visiem punktiem- bija gan jautrs garastāvoklis, gan saņēmu kārtīgu pozitīvu lādiņu, gan arī aizdzina šaubas, kas bija pirms izrādes. Katrā ziņā varu ieteikt apmeklēt šo izrādi, nav vērts šaubīties. Pie viņiem Līgo vakarā lietus nelīst.

 

skroder_netam_031.jpg

 

skroder-netam_014.jpg

 

skroder_netam_081.jpg

attēli no Leļļu teātra mājas lapas.